08:16 04.09.2018

До медреформи приєдналися медзаклади прифронтових територій

3 хв читати
До медреформи приєдналися медзаклади прифронтових територій

За підсумками двох етапів підписання договорів із Національною службою здоров'я України (НСЗУ) до реформи фінансування системи охорони здоров'я приєдналися медзаклади прифронтових територій Донецької та Луганської областей.

Як повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в НСЗУ, на першому етапі медреформи договори з НСЗУ підписали 10 медзакладів Донецької області (дев'ять комунальних та одне приватне), розташовані в Покровському, Торецькому, Ясинуватій, Костянтинівці, Дружківці, Соледарі та Селидовому.

Зокрема, Центр первинної медико-саніторної допомоги (ЦПМСД) в Торецькому, розташований за два кілометри від зони розмежування, станом на початок серпня уклав 36,899 тис. декларацій та отримав за договором із НСЗУ майже 2,425,84 млн грн - на 30% більше ніж цей медзаклад отримував за субвенцаєю.

Наразі Торецький ЦПМСД підписав із пацієнтами 38,38 тис. декларацій, що трохи менше половини всього населення.

"Завдяки новому фінансуванню в цьому медзакладі змогли підвищити зарплату лікарям на третину. У лікаря вищої категорії зарплата була 7200 грн., тепер - 10400 грн, планують її підвищувати далі", - повідомили в НСЗУ.

За підсумками другого етапу до медреформи приєдналися прифронтові медзаклади Донецької та Луганської області.

Так, в Луганській області договори з НСЗУ уклали п'ять медзакладів (чотири комунальних та одне приватне), в Донецькій - 22 заклади (21 комунальне та одне приватне).

Зокрема, в Мар'їнці ЦПМСД охоплює 12 амбулаторій, обслуговує 70 тис. осіб місцевого населення та більше ніж 12 тис. переселенців.

"ЦПМСД не припиняв працювати ні на день, навіть під час активних бойових дій. Були дні, коли приймали пацієнтів на лавочках в амбулаторії. За час війни третина лікарів поїхали. Сьогодні в центрі працює 34 лікарі, підписано 37,7 тис. декларацій (52% населення). 15 серпня центр підписав договір із НСЗУ та перейде на нову систему фінансування", - повідомили в НСЗУ, зазначивши, що з входженням в реформу в центрі очікують збільшення фінансування на 2,5 млн грн. За програмою медичних гарантій центр отримував щоквартально 5,5 млн грн.

ЦПМСД у Бахмуті, розташований за 15 км від зони розмежування, охоплює сім амбулаторій, обслуговує 84 тис. осіб. У центрі працює 38 лікарів, що становить трохи більше половини від необхідного. При цьому ЦПМСД надає медичну допомогу пораненим у періоди загострення ситуації.

"Центр увійшов в медреформу, підписано 35 тис. декларацій. Розраховують, що фінансування збільшиться майже в два рази порівняно з субвенцією. У ЦПМСД оптимізували штатний розклад, відмовившись від посад завідувачів амбулаторій, і розробили новий колективний договір, згідно з яким зарплата лікаря, який уклав 80% декларацій, становитиме 25 тис. грн", - повідомили в НСЗУ.

Перші гроші від НСЗУ за новою системою фінансування ці медзаклади отримають у жовтні.

Як повідомлялося 1 липня 2018 року 160 медзакладів, які виконали всі умови НСЗУ і підписали з нею договори, почали працювати за новим принципом фінансування - "гроші йдуть за пацієнтом". За перший місяць вони сумарно отримали 244 млн грн.

Новий механізм фінансування передбачає введення принципу "гроші йдуть за пацієнтом", згідно з яким пацієнт обирає собі сімейного лікаря (терапевта, педіатра) незалежно від місця прописки. Лікар, у свою чергу, отримує дохід, який залежить від кількості пацієнтів, які підписали з ним декларації. За оцінками Міністерства охорони здоров'я, створення конкуренції між медичними закладами, а також лікарями, дасть змогу поліпшити якість медичних послуг і значно підвищити медпрацівникам рівень оплати праці.

Базовий тариф за пацієнта, який підписав декларацію з лікарем, становить 370 грн. До базового тарифу застосовуються вікові коефіцієнти: за дитину до 5 років - 4 (1480 грн), для дітей від 6 до 17 років - 2,2 (814 грн), для дорослих від 18 до 39 років - 1 (370 грн), для дорослих від 40 до 64 років - 1,2 (444 грн), для людей старше 65 років - 2 (740 грн).

На початку серпня МОЗ констатувало зростання зарплат лікарів, що працюють у медзакладах "первинки", які увійшли в реформу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА