13:24 05.09.2018

МОЗ України запустить єдину систему для публікації закладами інформації про наявність препаратів

2 хв читати
МОЗ України запустить єдину систему для публікації закладами інформації про наявність препаратів

 Міністерство охорони здоров'я України має намір запустити єдину для всієї України інформаційну систему для публікації медичними закладами інформації про наявність у них лікарських засобів, що закуповуються за кошти державного та місцевих бюджетів.

Про це під час засідання уряду заявила заступник міністра охорони здоров'я України Ольга Стефанишина.

Вона уточнила, що за результатами аналізу, проведеного МОЗ щодо виконання медичними закладами наказів відомства (№459 від 26 квітня 2017 року та №509 від 2 червня 2016 р.) стосовно оприлюднення медзакладами і ОДА інформації про наявність препаратів, виявилось, що лише три області регулярно та в повному обсязі публікують дані про залишки закуповуваних ліків.

"Більшість областей публікує інформацію частково - вони можуть публікувати дані про препарати, закуплені за кошти державного бюджету, але не публікувати інформацію про ліки, придбані за місцеві кошти. Також вони можуть публікувати інформацію раз на місяць, а не раз на тиждень", - уточнила О.Стефанишина.

За її словами, створення єдиної бази дасть змогу МОЗ ефективно відстежувати використання медзакладами медикаментів.

"Система дасть можливість МОЗ оперативно отримувати інформацію про наявність ліків у кожній лікарні, управляти їхніми залишками, й у разі потреби перерозподіляти їх. Головне - вона дасть кожному пацієнту в країні розуміння того, на які ліки, закуплені за бюджетні кошти, він може розраховувати", - сказала О.Стефанишина, уточнивши, що нині формується технічне завдання для ресурсу, який пізніше буде інтегрований в електронну систему охорони здоров'я e-Health.

Заступник міністра також зазначила, що з огляду на те, що розроблення і запуск такої системи потребує часу, а пацієнти повинні мати доступ до інформації постійно, у відомстві мають намір найближчим часом посилити відповідальність за неподання медзакладами даних. Зокрема, йдеться про внесення змін до ліцензійних умов, що передбачають позбавлення ліцензії медзакладу за не опублікування інформації.

Крім того, планується зобов'язати ОДА розподіляти медикаменти між медичними закладами в триденний термін після постачання препаратів до області.

У свою чергу прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що найближчим часом Державній аудиторській службі буде дано доручення перевірити наявність у медзакладах лікарських засобів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА