15:09 05.09.2018

Депутати вимагають звільнити Супрун через ситуацію з лікуванням українців за кордоном та центром ТКМ "Охматдиту"

3 хв читати
Депутати вимагають звільнити Супрун через ситуацію з лікуванням українців за кордоном та центром ТКМ "Охматдиту"

Деякі члени Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я звернулися до прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана з вимогою звільнити в. о. міністра охорони здоров'я Уляну Супрун з огляду на ситуацію, що склалася навколо програми лікування українців за кордоном, та реорганізацію Центру дитячої онкогематології і трансплантації кісткового мозку (ТКМ) Національної дитячої спеціалізованої лікарні (НДСЛ) "Охматдит".

Із відповідною заявою вісім із 14 членів комітету виступили на засіданні парламенту, а пізніше на засіданні уряду в середу.

У комітеті стверджують, що МОЗ за реальної потреби на програму лікування за кордоном у 2018 році в 692,3 млн грн погодило бюджет із сумою майже вдвічі меншою - 389,9 млн грн. Після того, як виділені кошти було витрачено, Мінфін дав роз'яснення щодо можливості використання на цю програму 112 млн грн, передбачених на пілотний проект із розвитку трансплантації, але не реалізований нині. Проте МОЗ не вжило необхідних для цього заходів.

Крім того, у своїй заяві члени комітету вимагають відновити роботу ліквідованого Центру дитячої онкогематології і ТКМ (який виконував координаційну функцію), відновити на посадах звільнених фахівців, звільнити заступника міністра Олександра Лінчевського, відповідального за програму лікування за кордоном, та забезпечити фінансування цього напряму в повному обсязі, а також вжити заходів для розвитку трансплантації в країні.

Відповідну інформацію про дії керівництва міністерства парламентарі також планують направити до Національної поліції.

У свою чергу в МОЗ, коментуючи заяви народних депутатів щодо програми лікування за кордоном, наголосили, що перерозподіл 112 млн грн, виділених на реалізацію пілота з трансплантації, на якісь інші програми "поставить під загрозу забезпечення розвитку трансплантації в Україні".

Раніше заступник міністра О.Стефанишина також повідомляла, що МОЗ у бюджетному запиті на 2018 рік враховувало потребу на програму лікування за кордоном у 680,7 млн грн, але в результаті отримало фінансування цієї програми у розмірі 389,946 млн грн.

Коментуючи ситуацію щодо "Охматдиту", в міністерстві наголосили, що відділення ТКМ, що залишилося після реорганізації центру, працює в штатному режимі, нині обов'язки завідувача виконує Олександр Лисиця. Усі лікувальні процеси відбуваються без змін і переривань.

Центр дитячої онкогематології і ТКМ, створений у 2002 році, до реорганізації об'єднував чотири відділення - підтримувальної хіміотерапії зі стаціонаром денного перебування, інтенсивної хіміотерапії, відділення хіміотерапії онкогематологічних захворювань, відділення ТКМ, а також включає референтну лабораторію. Центр є одним із трьох українських медичних закладів, що здійснюють трансплантацію кісткового мозку.

За твердженням керівництва закладу, а також МОЗ, реорганізація була спрямована на розширення можливостей лікування дітей шляхом оптимізації організаційної структури лікарні і передбачала "розформування адміністративної частини, яка була необґрунтованою надбудовою над чотирма відділеннями і не мала ніякої лікувальної функції".

У свою чергу фахівці центру стверджують, що через реорганізацію та розрізнену роботу його відділень буде втрачено зв'язок з обласними медичними закладами, що лікують онкохворих.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА