12:57 06.09.2018

Суд зупинив дію наказу МОЗ про призначення в.о. ректора НМУ ім. О.Богомольця

3 хв читати
Суд зупинив дію наказу МОЗ про призначення в.о. ректора НМУ ім. О.Богомольця

Окружний адміністративний суд Києва зупинив дію наказу Міністерства охорони здоров'я України про призначення Юрія Кучіна в.о. ректора Національного медичного університету (НМУ) ім. О.Богомольця, повідомила прес-служба відомства.

Відповідне рішення про часткове задоволення позову проректорів університету - Ярослава Цехмістера, Олександра Нікітюка, Олени Стеченко, Тетяни Черенько і Олесі Ліновицької суд прийняв 5 вересня.

Згідно з текстом рішення, позивачі стверджують що "ознаки протиправності наказу №42-о є очевидними, оскільки відповідач наділив необмеженими повноваженнями особу, не обрану в установленому законодавством порядку ректором НМУ", а також вважають, що дії Ю.Кучина можуть призвести до негативних наслідків, заподіяння шкоди правам, свободам та інтересам студентів та працівників університету.

"Суд вбачає ознаки очевидної протиправності оскаржуваного рішення що за правилами частини другої ст. 150 Кодексу адміністративного судочинства є підставою для вжиття заходів для адміністративного позову", - зазначено в тексті рішення суду.

Суд також заборонив Міністерству охорони здоров'я призначати в.о. ректора університету і здійснювати будь-які інші дії щодо призначення в.о. будь-якої іншої особи, за винятком випадків, передбачених законом "Про вищу освіту".

Того ж дня Я.Цехмістер підписав наказ про початок виконання ним обов'язків ректора НМУ, а також кілька документів про скасування заяв і наказів Ю.Кучіна.

МОЗ розцінює рішення суду як блокування роботи університету, оскільки воно позбавляє відомство можливості здійснювати свої повноваження відповідно до закону "Про управління об'єктами державної власності", а також ставить під загрозу нормальне функціонування університету.

"Співробітники ректорату НМУ вкотре демонструють своє небажання конструктивного вирішення робочих питань і здійснюють відвертий саботаж, що негативно позначається на роботі університету", - зазначено в повідомленні МОЗ.

Як повідомлялося, 15 серпня група невідомих осіб під керівництвом одного з аспірантів університету заблокувала роботу призначеного міністерством в.о. ректора Ю.Кучіна. За інформацією Міністерства охорони здоров'я "охоронці університету за вказівкою невідомих осіб у відділі канцелярії установи застосували фізичну силу і завдали тілесних ушкоджень співробітниці департаменту управління персоналом та кадрової політики Міністерства охорони здоров'я, яка прибула до університету для ознайомлення адміністрації з наказом про призначення в.о. ректора НМУ". Наступного дня 16 серпня МОЗ повідомив, що Ю.Кучін розпочав виконання своїх обов'язків. У відомстві також зазначили, що проректор Я.Цехмістер, який прибув до ректорату, спочатку відмовився ознайомитися з наказом про призначення нового в.о. ректора, однак після переговорів сторони домовилися про продовження роботи університету в штатному режимі під керівництвом нового в.о. ректора. Наказ про його призначення був зареєстрований в канцелярії НМУ.

У лютому 2018 року МОЗ прийняв рішення тимчасово відсторонити О.Амосову (дочка відомого українського кардіохірурга, академіка Миколи Амосова), призначену на посаду ректора НМУ в 2014 році, від виконання обов'язків. Рішення було прийнято у зв'язку зі зривом призначеного на 20 лютого в НМУ іспиту "Крок 1. Стоматологія" через конфлікт між університетом і Центром тестування при МОЗ. В.о. ректора був призначений професор НМУ, генерал СБУ у відставці Михайло Захараш. На початку квітня МОЗ розпорядився звільнити ректора НМУ ім. Богомольця Амосову.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА