15:28 11.09.2018

USAID у 2019 р. профінансує тестування на ВІЛ\СНІД для 268 тис. українців

2 хв читати
USAID у 2019 р. профінансує тестування на ВІЛ\СНІД для 268 тис. українців

Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) у 2019 році профінансує тестування на ВІЛ\СНІД для 268 тис. українців у рамках реалізації п'ятирічного проекту HealthLink.

Як повідомляється в прес-релізі USAID, що було поширено під час презентації проекту HealthLink, проект HealthLink вартістю $ 2 млн реалізується в 2017-2022 роках за участю благодійної організації "100% життя" (Мережа ЛЖВ) в партнерстві з Альянсом громадського здоров'я. Проект реалізується в тих регіонах України, що мають найвищі показники поширення ВІЛ-інфекції: Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Київська, Кіровоградська, Миколаївська, Одеська, Полтавська, Херсонська, Черкаська, Чернігівська області та місто Київ.

Протягом 2017 року завдяки проекту HealthLink тестування на ВІЛ/СНІД пройшли близько 50 тис. українців.

Проект підтримує, зокрема, впровадження системних змін у медичній сфері та розробку нового медичного протоколу з тестування на ВІЛ.

Як повідомив на презентації проекту HealthLink директор Центру громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я України Володимир Курпіта, на сьогодні Україна у вирішенні проблеми ВІЛ\СНІД переходить від участі в проектах міжнародних організацій до формування національної політики та фінансуванню за кошти бюджету.

"Протягом останніх років Україна зробила великий крок для переходу від міжнародного фінансування до національної скоординованої політики", - сказав він.

В.Курпіта зазначив, що на сьогодні Центр громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я спільно з партнерами підготував пропозиції до бюджету 2019 року, що передбачають закупівлю за бюджетні кошти профілактичних послуг з питань ВІЛ\СНІД.

У свою чергу, в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун на презентації зазначила, що розроблена Центром програма надасть можливість реалізувати превентивну стратегію у сфері ВІЛ\СНІД.

"Останні 20 років ми дуже залежали від міжнародних донорів, зараз ми переходимо до того, щоб це було на рівні державного та місцевого бюджетів. Ми вже беремо на себе відповідальність", - сказав вона.

У.Супрун уточнила, що йдеться про закупівлю за кошти бюджету послуг пацієнтам з ВІЛ\СНІД у громадських організацій, які мають відповідний досвід.

"Ми не повинні чекати, щоб у громадських організацій була якась програма з таких послуг - це соціальні послуги та послуги підтримки для людей, які живуть з ВІЛ\СНІД, ми зможемо через національну службу здоров'я України (НСЗУ) закуповувати такі послуги у громадських організацій, які мають дуже великий досвід. Ми всі розуміємо, що більшість цих пацієнтів мають більше довіри до громадських організацій, ніж до держструктур. Це факт", - сказала вона.

За даними Центру громадського здоров'я на початок 2018 року в Україні проживали 244 тис. людей з ВІЛ усіх вікових категорій, на обліку в медичних закладах перебували 141,371 тис. пацієнтів. За оцінками об'єднаної програми ООН з ВІЛ\СНІДу (ЮНЕЙДС) в Україні близько 100 тис. ВІЛ-інфікованих не знають про свій діагноз.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ситуація з туберкульозом залишається складною по всій країні, найбільший рівень захворюваності в п'яти областях

Дніпропетровська область отримала від чеських партнерів мобільне реанімаційне відділення на 13 пацієнтів

МОЗ завершило перевірку ВЛК у Києві

Усі бюро судмедекспертизи до середини 2024 року увійдуть до єдиної національної системи під управлінням МОЗ - Кузін

Через війну в Україні не діагностують до 30% випадків туберкульозу

Українські клініки отримають іще 73 потужні генератори в рамках проєкту МОЗ і СБ

Фонд UNFPA за підтримки Швеції та Норвегії передав Україні ще дві мобільні гінекологічні клініки

Кабмін затвердив стратегію добровільного донорства крові до 2028 року

У Києві почалося створення найсучаснішого Центра протезування для військових - Кличко

Мерія Лондона повідомила про початок благодійної програми з відправки авто в Україну на базі ініціативи Кличка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА