18:09 11.09.2018

Тариф на ведення пацієнта на "первинці" в 2019 році збережеться на рівні 370 грн - Ковтонюк

2 хв читати
Тариф на ведення пацієнта на "первинці" в 2019 році збережеться на рівні 370 грн - Ковтонюк

Тариф на ведення пацієнта на первинному рівні надання медичної допомоги в 2019 році збережеться на рівні 370 грн, повідомив заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк.

"Ми поки що подали (у бюджетному запиті на 2019 рік - ІФ) такий самий тариф і таку саму його структуру. Ми зрозуміли, що ще рано йти вперед і збільшувати тариф. Треба щонайменше рік, щоб система стабілізувалася, щоб усі звикли до цієї моделі фінансування, до того, як зараховується плата за людину, як зараховується коефіцієнт. Тариф обґрунтований, і зараз його збільшувати немає супертермінової необхідності", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

П.Ковтонюк зазначив, що "розмір тарифу достатній".

"Приватні заклади, які працюють за ним, говорять, що він абсолютно рентабельний, комунальні заклади, які перейшли на договір із Національною службою здоров'я (НСЗУ), отримали значно більше, ніж за субвенцією, у лікарів зросла зарплата", - сказав він.

Водночас П.Ковтонюк наголосив, що на майбутнє цей тариф підвищуватиметься, це зафіксовано у Бюджетній резолюції на три роки.

Як повідомлялося, Верховна Рада 19 жовтня 2017 року підтримала в другому читанні і в цілому законопроект №6327 про державні фінансові гарантії надання медичних послуг і лікарських засобів, який дав старт медичній реформі, зокрема змінам у системі фінансування медичних послуг.

Новий механізм фінансування передбачає введення принципу "гроші йдуть за пацієнтом".

1 липня 2018 року 160 медзакладів, які виконали всі умови НСЗУ і підписали з нею договори, почали працювати за новим принципом фінансування - "гроші йдуть за пацієнтом" - і за перший місяць сумарно отримали 244 млн грн.

Новий механізм фінансування передбачає введення принципу "гроші йдуть за пацієнтом", згідно з яким пацієнт обирає собі сімейного лікаря (терапевта, педіатра) незалежно від місця реєстрації. Лікар, у свою чергу, отримує дохід, що залежить від кількості пацієнтів, які підписали з ним декларації. За оцінками МОЗ, створення конкуренції між медичними закладами, а також лікарями дасть змогу поліпшити якість медичних послуг і значно підвищити медпрацівникам рівень оплати праці.

Базовий тариф за пацієнта, який підписав декларацію з лікарем, становить 370 грн. До базового тарифу застосовуються вікові коефіцієнти: за дитину до 5 років - 4 (1480 грн), для дітей від 6 до 17 років - 2,2 (814 грн), для дорослих від 18 до 39 років - 1 (370 грн), для дорослих від 40 до 64 років - 1,2 (444 грн), для людей старше 65 років - 2 (740 грн).


Повний текст інтерв'ю читайте на головній сторінці агентства "Інтерфакс-Україна"

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА