19:08 11.09.2018

МОЗ у 2019 році запустить реформу фінансування амбулаторної меддопомоги

2 хв читати
МОЗ у 2019 році запустить реформу фінансування амбулаторної меддопомоги

Міністерство охорони здоров'я в 2019 році запустить реформу фінансування амбулаторної медичної допомоги, повідомив заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк.

"Ми наступного року запланували два напрями роботи. По-перше, це буде запуск нової моделі фінансових відносин з амбулаторними спеціалістами, тобто зі спеціалістами, які працюють не в стаціонарі: це аналізи, інструментальне обстеження - УЗД, рентген і консультації спеціалістів. Таким чином, амбулаторна меддопомога розпочне реформу з другого кварталу наступного року", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

П.Ковтонюк зазначив, що початок реформи амбулаторної меддопомоги координується з розробленням IT.

"На амбулаторному рівні буде дещо складніше, але модель, договори з Національною службою здоров'я (НСЗУ), плата за послуги будуть ті самі, що й на первинному рівні", - сказав він.

За словами заступника міністра, на амбулаторному рівні принцип плати за послугу "діятиме в класичному розумінні цього слова: за аналіз, процедуру, консультацію, як звикли це бачити в приватній клініці".

"Так само, як і на первинному рівні, будуть відчинені двері для всіх постачальників - державних і приватних. Направлення, яке дасть сімейний лікар, надаватиме право отримати послугу безоплатно, окрім переліку послуг, які завжди будуть платні. Цей перелік незабаром з'явиться", - сказав він.

Як повідомлялося, перелік безоплатних і платних послуг буде затверджено з початком реформи вторинної та третинної меддопомоги у квітні 2019 року. Проект такого переліку МОЗ планує представити на початку 2019 року.

Верховна Рада 19 жовтня 2017 року підтримала в другому читанні і в цілому законопроект №6327 про державні фінансові гарантії надання медичних послуг і лікарських засобів, який дав старт медичній реформі, зокрема змінам у системі фінансування медичних послуг.

Новий механізм фінансування передбачає введення принципу "гроші йдуть за пацієнтом".

У рамках реформи було утворено Національну службу здоров'я України, яка виконуватиме роль замовника медичних послуг, оплачуючи обслуговування пацієнтів із державного бюджету. При цьому комунальні медичні заклади мають пройти обов'язковий для приєднання до медреформи процес автономізації, зокрема реорганізуватися в комунальне некомерційне підприємство (КНП). Лише статус КНП дасть змогу медзакладу співпрацювати з НСЗУ.

Безоплатні медичні послуги на вторинному і третинному рівні у рамках реформи фінансування системи охорони здоров'я надаватимуть лише за наявності направлення від сімейного лікаря.


Повний текст інтерв'ю читайте на головній сторінці агентства "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА