12:30 13.09.2018

ФАО попереджає про глобальну пандемію ожиріння внаслідок неправильного харчування

2 хв читати
ФАО попереджає про глобальну пандемію ожиріння внаслідок неправильного харчування

ФАО (Продовольча та сільськогосподарська організація ООН) вважає, що світу загрожує глобальна пандемія ожиріння з огляду на неправильне харчування.

"Якщо ми не вживемо термінових заходів для припинення зростання показників ожиріння, у світі незабаром побільшає людей, що страждають на ожиріння, ніж тих, що голодують. Існує кілька чинників, що стоять біля витоків глобальної пандемії ожиріння. З них нездоровий раціон харчування є найбільш значимим", - заявив генеральний директор ФАО Жозе Граціану да Сілва на семінарі з безпечності харчових продуктів і здорового харчування, організованому Папською академією наук Ватикану. Його слова наведено в прес-релізі ФАО.

Згідно з прес-релізом, за останніми оцінками, нині у світі 2,6 млрд людей мають надмірну вагу, частка людей, що страждають на ожиріння, збільшилася з 11,7% у 2012 році до 13,2% у 2016 році.

Як вважає голова ФАО, причиною цього є розширення доступності висококалорійних продуктів харчування з високим вмістом трансжирів, цукру та солі, продаж яких стимулює агресивний маркетинг та реклама. "Фаст-фуд - найкращий цьому приклад. Ця категорія продуктів дешевша, до них легше отримати доступ, їх легше приготувати, ніж свіжі продукти, особливо бідним людям у міських районах",- сказав він.

Ж.Граціану да Сілва пояснив, що коли ресурси для купівлі продовольства стають мізерними, люди роблять вибір на користь менш дорогих продуктів харчування, які часто є висококалорійними з низьким вмістом поживних речовин. Проте споживання таких продуктів є чинником ризику поширення багатьох захворювань, таких як інсульт, діабет і деякі види раку.

"Країни мають запроваджувати закони, що сприяють забезпеченню здорового раціону харчування на основі локально виробленої продукції та стимулюють приватний сектор на виробництво здоровішої їжі", - сказав Ж.Граціану да Силва. Ці заходи, за його словами, можуть включати податки на ввезення нездорових продуктів харчування, чітке та інформативне маркування продуктів, обмеження реклами нездорової їжі для дітей і зниження вмісту солі та цукру, які використовують під час виробництва продуктів харчування, або навіть заборону використання деяких інгредієнтів, таких як трансжири.

Уряди мають також полегшити доступ на ринки для місцевих продуктів, зокрема через програми шкільного харчування. Ці програми одночасно пожвавлюватимуть місцеву економіку та забезпечуватимуть здоровий раціон харчування для дітей, вважає він.

Генеральний директор ФАО також зазначив, що торговельні угоди мають бути розроблені так, щоб було дешевше виробляти місцеві більш поживні продукти, обмежуючи приплив імпортної дешевої їжі з високим вмістом жирів, цукру та солі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА