15:46 13.09.2018

Організації із захисту пацієнтів закликали прем'єр-міністра захистити закупівлі ліків через міжнародні організації

2 хв читати
Організації із захисту пацієнтів закликали прем'єр-міністра захистити закупівлі ліків через міжнародні організації

 Організації із захисту інтересів пацієнтів закликали прем'єр-міністра Володимира Гройсмана захистити закупівлі лікарських засобів за кошти бюджету через міжнародні організації від політичних маніпуляцій.

Відповідне звернення до прем'єр-міністра, що є в розпорядженні агентства "Інтерфакс-Україна", підписали представники 47-ми пацієнтських організацій у відповідь на виступи на засіданні Кабінету Міністрів 5 вересня депутатів Ольги Богомолець, Ігоря Шурми та Олександри Кужель, які виступили з критикою міжнародних закупівель.

"Пацієнтська спільнота занепокоєна тим, що цю тему було порушено в перші дні початку нового політичного сезону. Для нас це є ознакою того, що цю тему і надалі використовуватимуть політики для власного піару. Пацієнти з усієї України вважають неприпустимим використовувати життя і здоров'я українців в політичних іграх передвиборного сезону", - наголошується у зверненні.

Пацієнтські організації зазначили, що закупівлі лікарських засобів за кошти держбюджету є однією з найуспішніших антикорупційних реформ в Україні.

"Гроші на закупівлі економляться, а не розкрадаються, ліки в лікарнях є, і пацієнти їх отримують. Ліки закуповуються до 67 разів дешевше, ніж це робив МОЗ до 2015 року. Кількість додатково закуплених ліків на зекономлені кошти за деякими програмами становила до 80%. Частина програм завдяки економії забезпечена ліками на 100%", - зазначається в зверненні.

Пацієнти зауважують, що Рахункова палата підтвердила економію міжнародних закупівель до 40%.

"Закупівлі через міжнародні організації є найдієвішим і найефективнішим механізмом для здійснення закупівлі лікарських засобів", - наголошують пацієнтські організації.

Як повідомлялося, з 2015 року і до сьогодні закупівлю ліків і медвиробів за державними програмами за кошти держбюджету здійснюють три міжнародні організації - Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ), Програма розвитку ООН (ПРООН, UNDP) і британське закупівельне агентство Crown Agents.

З початку закупівель лікзасобів через міжнародні організації їх неодноразово критикували народні депутати, працівники медичних установ через невчасні терміни поставки, комісії міжнародним організаціям, здійснення передоплати. Водночас Рахункова палата України констатувала економію державних коштів.

23 серпня 2017 року Кабінет Міністрів України затвердив концепцію реформування системи закупівель лікарських засобів, що передбачає створення Національного закупівельного агентства, якому з 2019 року буде передано функції із закупівлі препаратів і виробів медичного призначення (ВМП) на національному та місцевому рівнях.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА