20:25 15.09.2018

Гройсман поки не вирішив, чи готовий він підписати "карту донора"

3 хв читати
Гройсман поки не вирішив, чи готовий він підписати "карту донора"

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявляє, що поки не вирішив, чи готовий він підписати "карту донора".

"Щодо питання донорства. Я не думав про це, якщо бути абсолютно відвертим", - сказав він на 15-му форумі YES, організованому Фондом Віктора Пінчука в суботу, відповідаючи на питання, чи готовий він підписати "карту донора".

В.Гройсман підкреслив, що це питання потребує осмислення. "Але я більше схиляюся до "так", ніж до "ні", - додав він.

У той же час, прем'єр пообіцяв подумати про це.

Як повідомлялося, 17 травня 2018 року Верховна Рада проголосувала законопроект №2386а-1 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів людини", який передбачає презумпцію незгоди - вилучення органу для трансплантації після смерті можливе тільки в разі письмової прижиттєвої згоди донора.

Глава парламентського комітету з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець відзначила, що будь-яка людина, яка раніше надала свою згоду на забір органів, у будь-який час може відмовитися від цього в разі зміни свого рішення.

Кожна повнолітня дієздатна людина може також визначити свою уповноважену особу, яка прийме відповідне рішення про вилучення анатомічних матеріалів після її смерті.

У разі, якщо людина за життя ніяк не позначила свого волевиявлення щодо згоди або незгоди на трансплантацію і не визначила уповноваженої особи, то дозвіл на вилучення органу після його смерті запитується у чоловіка, дружини або близьких родичів померлого. У разі відсутності таких, трансплант-координатор запитує дозвіл у особи, яка зобов'язалася поховати померлого.

До 1 жовтня 2018 року має бути створена Єдина державна інформаційна система трансплантації для збору, реєстрації, накопичення відповідної інформації, а також здійснення об'єктивного і неупередженого розподілу анатомічних матеріалів людини, визначення пари донор-реципієнт.

Передбачається також створення центрального органу виконавчої влади, який реалізовуватиме політику в сфері надання медичної допомоги із застосуванням трансплантації та здійснення діяльності, пов'язаної з трансплантацією.

Згідно з текстом законопроекту, трансплантація застосовується виключно у випадках неможливості збереження життя або відновлення здоров'я іншими методами лікування, що встановлює консиліум лікарів.

Вилучення анатомічних матеріалів у померлих забороняється в разі, якщо вони були дітьми-сиротами, дітьми, позбавленими батьківського піклування, особами, визнаними недієздатними. Крім того, трупними донорами не можуть виступати люди, особистість яких не була встановлена, ті, хто загинув в результаті Операції об'єднаних сил (ООС) і під час інших бойових дій, пов'язаних із забезпеченням національної безпеки країни.

До переліку осіб, які не можуть бути живими донорами, входять особи, які відбувають покарання, іноземці та особи без громадянства, які незаконно перебувають в Україні, особи з важкими психічними розладами, пацієнти, які мають важкі захворювання (які можуть передатися реципієнту або зашкодити його здоров'ю), вагітні, а також ті, хто раніше вже надав орган або його частину на трансплантацію.

У червні закон підписав президент України Петро Порошенко.

Закон вступає в силу з 1 січня 2019 року, за винятком четвертого пункту розділу сьомого, в якому прописані заходи, які має здійснити Кабінет міністрів до набрання законом чинності. З 2019 року діючий нині закон "Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людини" втратить свою силу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА