16:29 20.09.2018

Іноземні фармкомпанії готові надати Україні інструменти для доступу до інноваційних ліків

2 хв читати
Іноземні фармкомпанії готові надати Україні інструменти для доступу до інноваційних ліків

Іноземні фармацевтичні компанії готові надати Україні інструменти, які дають змогу забезпечити доступ до інноваційних ліків, не знижуючи при цьому рівня захисту прав інтелектуальної власності.

"Компанії, що входять до Американської торговельної палати, готові активно долучитися до цієї роботи та співпрацювати з усіма зацікавленими сторонами для забезпечення ефективних і дієвих рішень", - зазначив співголова комітету палати з питань охорони здоров'я Американської торговельної палати (AmCham) Віталій Гордієнко під час презентації з питань доступу пацієнтів до інноваційних лікарських засобів, що відбулася в Києві на початку тижня.

Він наголосив, що недотримання норм патентного права та відсутність захисту прав інтелектуальної власності не передбачає зниження ціни на лікарські засоби.

Водночас інноваційні фармкомпанії, що входять до AmCham, готові надати Україні відповідні механізми для зниження цін і забезпечення рівного доступу до ліків, зокрема конфіденційні переговорні процедури, безоплатні товари, довгострокові контракти, прямі договори.

У свою чергу Україна має створити нормативну базу для застосування переговорної процедури, зокрема у сфері бюджетних закупівель.

В.Гордієнко також звернув увагу на важливість упровадження інституту Національного переліку основних лікарських засобів, проте, за словами В.Гордієнка, процедура внесення препаратів до Нацпереліку не повинна унеможливлювати потрапляння до нього інноваційних препаратів, які застосовуються, зокрема, на вторинному та третинному рівнях меддопомоги.

"Ми отримали від Експертного комітету дев'ять рішень на кшталт "так, але" (на заяви про внесення ліків до Нацпереліку - ІФ). У нас наразі немає розуміння, які наслідки матимуть такі рішення. Нам не відмовили, але сказали, що переглянути сегментацію, щоб зменшити кількість пацієнтів (які можуть застосовувати цей лікарський засіб - ІФ), і сказали запропонувати переговорну процедуру. Але ми не є суб'єктом законодавчої ініціативи, який може подати законопроект про переговорну процедуру до парламенту. Отже, фактично, препарат вилучено з Нацпереліку, і ми не маємо інструментів вплинути на цю політику", - сказав В.Гордієнко.

Він наголосив, що "позиція іноземної фарми полягає в тому, що Нацперелік має бути, але мають бути визначені дуже чіткі критерії внесення до нього".

"Наразі існує колізія, яка не дозволяє коштами бюджету закуповувати препарати, не внесені до Нацпереліку. Наприклад, регіональні програми закупівлі ліків реалізують із постійним ризиком, що прийдуть із перевірками. Залишаються питання, як забезпечити доступ до препаратів, які потрібні для вторинної та третинної меддопомоги", - наголосив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА