19:07 25.09.2018

Оригінальних українських ліків немає в США та ЄС через відсутність в Україні державної підтримки наукових розробок

3 хв читати
Оригінальних українських ліків немає в США та ЄС через відсутність в Україні державної підтримки наукових розробок

Оригінальні українські ліки не представлені на ринках США і ЄС через відсутність в Україні державної підтримки наукових розробок, вважає генеральний директор ПАТ "Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод" (БХФЗ) Юлія Здаревська.

"Оригінальні вітчизняні препарати, як правило, не впроваджуються в США і ЄС не через їхню низьку ефективність, а через відсутність в Україні державної підтримки розробок оригінальних препаратів на державному або регіональному рівнях", - сказала вона агентству "Інтерфакс-Україна", коментуючи результати дослідження ринку препаратів із недостатньою доказовою базою, ініційованого Центром протидії корупції за підтримки міжнародного фонду "Відродження".

Ю.Здаревська зазначила, що відсутність реєстрації в США або Європі не є доказом неефективності лікарських засобів.

"У всьому світі реєстрація препарату в FDA і EMA є добровільним рішенням, а не зобов'язанням. Таким чином, тут чітко видно підміну понять. Тому ми вважаємо, що помилково названа в доповіді група препаратів як "Лікарські засоби без доведеної ефективності", має іменуватися "лікарські засоби, застосування яких в США або ЄС розробник не передбачав", - сказала вона.

Гендиректор БХФЗ зазначила, що вартість повного циклу розробки і затвердження нового оригінального препарату в США може сягати $2 млрд.

"Такі витрати сьогодні є непідйомними для української фармацевтичної галузі", - наголосила вона.

Ю.Здаревська акцентувала, що дослідження, які фармацевтичні компанії проводять для реєстрації власних препаратів, передбачають дослідження безпеки та ефективності відповідно до встановлених норм.

"За відсутності таких досліджень препарат не може бути зареєстрований. Таким чином, вимагаючи заборонити препарати, не зареєстровані в FDA і EMA, автори досліджень передусім ставлять під сумнів діяльність державних (і не лише українських) регуляторних органів", - сказав вона.

Ю.Здаревська також зазначила, що використання лікарських препаратів лише в одній або кількох країнах є світовою практикою, а єдиним необхідним підтвердженням якості, ефективності та безпеки такого препарату є наявність державної реєстрації.

Вона також нагадала, що в Україні багато років існує система фармаконагляду, яка дозволяє безперервно збирати, аналізувати і використовувати всю інформацію про побічні ефекти, та досвіди клінічного застосування лікарських засобів.

Ю.Здаревська наголосила, що українські фармацевтичні компанії також експортують свої ліки до понад шістдесяти країн світу.

Як повідомлялося, згідно з інформацією, оприлюдненою під час представлення результатів дослідження ринку лікарських засобів, ініційованого ЦПК за підтримки міжнародного фонду "Відродження", близько 25% коштів, витрачених українськими громадянами в 2017 році на придбання в аптечних установах лікарських препаратів, було витрачено на ліки з сумнівною ефективністю.

Під час дослідження вивчено 1,5 тис. речовин (міжнародних непатентованих назв, МНН) та їхніх комбінацій. Серед критеріїв, за якими оцінювалися препарати: реєстрація в країнах із жорсткою регуляторною політикою, реєстрація в інших розвинених країнах, кількість клінічних досліджень тощо. Автори дослідження дійшли висновку, що загальна сума, витрачена на придбання в аптечних установах ефективних препаратів, становила 37,467 млрд грн - 69,9% у загальній структурі. У свою чергу, на гомеопатичні препарати, які фактично не містять діючої речовини, був витрачений 1,102 млрд грн (2,1%), на ліки рослинного походження, більшість з яких відсутня в стандартах надання медичної допомоги, - 3,274 млрд грн (6,1% ), на препарати без доведеної ефективності - 9,584 млрд грн (17,9%). Загалом на придбання сумнівних ліків українці витратили майже 14 млрд грн (26,1% від загального обсягу аптечного продажу).

Водночас автори дослідження відзначали відсутність доступу до матеріалів реєстраційних досьє лікарських засобів.

Як повідомлялося, за підсумками 2017 року БХФЗ скоротив чистий прибуток на 12% порівняно з 2016 роком - до 104,4 млн грн.

ПАТ "НВЦ "Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод "входить до топ-20 найбільших фармацевтичних виробників України. Є членом асоціації "Виробники ліків України"(АВЛУ).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА