14:12 03.10.2018

Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі готова винести рішення стосовно імпорту шприців

3 хв читати
Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі готова винести рішення стосовно імпорту шприців

Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі (МКМТ) готова винести рішення за результатами розслідування щодо шприців, імпортованих в Україну з Індії, Туреччини та Китаю. Розслідування МКМТ було розпочато в жовтні 2017 р. за результатами розгляду скарги двох виробників медичних виробів – ПАТ "Гемопласт" (Одеська обл.) і ПрАТ "Тюмень-Медико-Сміла" (ТМС, Черкаська обл.). Свою заяву компанії мотивували зростанням протягом 2015-2016 рр. сукупної частини імпорту з Індії, Туреччини та Китаю відносно споживання на 13% і 120% відповідно. При цьому обсяги виробництва "Гемопласта" і ТМС за цей період скоротилися на 19% і 35% відповідно, а обсяги продажу на внутрішньому ринку – на 14% і 30%. "Гемопласт" і ТМС відзначали, що імпорт в Україну шприців з Індії, Туреччини і Китаю здійснювався в таких обсягах і на таких умовах, які могли спричинити заподіяння шкоди національному товаровиробнику.

Як повідомлялося, за підсумками 2017 року "Гемопласт" у 2017 р. збільшив чистий збиток у 4,8 рази – до 260,4 млн грн. "Гемопласт" випускає шприци одноразового застосування, вироби для переливання крові та розчинів, катетери, зонди, медико-лабораторні вироби, а також вироби з пластмас немедичного призначення. Кінцевими бенефіціарами компанії за даними держреєстру є Руслан Зозуля та Наталія Продан.

Виробник медичних виробів ПрАТ "Тюмень-Медико-Сміла" в 2017 році скоротив чистий збиток на 33% у порівнянні з 2016 роком – до 1,916 млн грн., чистий дохід від реалізації продукції склав 2 млн грн. Станом на кінець 2016 року 62% акцій "Тюмень-Медико-Сміла" належали компанії Mulready Ventures Limited (Великобританія), 38% акцій – державі Україна в особі Фонду держмайна. Обидві компанії сукупно займають близько трьох чвертей українського ринку виробництва шприців. Низка ЗМІ відзначали, що обидві компанії афільовані з бізнесменом Костянтином Жеваго.

У минулому ПАТ "Гемопласт" і ПрАТ "Тюмень-Медико-Сміла" неодноразово зверталися до МКМТ і МЕРТ з проханням запровадити загороджувальні мита на імпорт шприців. Прецедент обмеження імпорту відповідної продукції був створений у 2001 р, коли МКМТ з ініціативи "Гемопласта" на чотири роки ввела квотування ввезення в країну шприців з Росії, Словаччини, Бельгії, Ірландії, Польщі, Німеччини й Іспанії. У 2008 р. з ініціативи компаній "Гемопласт" і "Тюмень-Медико-Сміла" МКМТ ініціювала антидемпінгове розслідування проти імпорту в Україну полімерних шприців з Іспанії (Becton Dickinson SA), Німеччини (Vogt Medical і B. Braun), Великої Британії (Medical Рroject) і Китаю (Changzhou Heshou Medical Appliance Factory), за результатами якого були запроваджені загороджувальні мита, що дали національним виробникам істотні преференції на ринку. У результаті німецькі та британські виробники пішли з українського ринку, а ринкова частка китайських та іспанських шприців була істотно скорочена.

Станом на зараз в Україні працює ще один виробник шприців – ТОВ "Юрія-Фарм" (Черкаси). Економічні показники діяльності ТОВ "Юрія-Фарм" протягом 2014-2017 рр. демонстрували стабільне зростання, незважаючи на конкуренцію з імпортними аналогами.

У разі позитивного розгляду МКМТ скарги зазначених двох національних виробників можливий відхід з українського ринку деяких імпортних виробників шприців і подальше звуження асортименту.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА