18:23 03.10.2018

Жителі сіл випередили жителів міст за темпами підписання декларацій із сімейними лікарями - Ковтонюк

2 хв читати
Жителі сіл випередили жителів міст за темпами підписання декларацій із сімейними лікарями - Ковтонюк

Жителі сільських населених пунктів випередили жителів міст за темпами підписання декларацій із сімейними лікарями у рамках реформування первинної медичної допомоги, повідомив заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк.

"Села краще зайшли в реформу, ніж міста. Ми думали, що буде навпаки, що села бідні і там нічого немає, але практика засвідчила, що село краще увійшло в реформу і зараз більше заробляє", - сказав він на семінарі "Перші результати медичної реформи: досвід регіонів" у рамках міжнародної виставки Public Health у Києві.

"Я приїжджаю в дуже забиті села, зокрема в Житомирській області, і там дуже добре йде кампанія, все комп’ютеризовано, і лікарі, поки що в не відремонтованому, на жаль, приміщенні, але укладають декларації", - додав заступник міністра.

Він зазначив, що водночас у містах кампанія підписання декларацій не така активна.

"Особливо великі міста дуже важко заходять, маленькі краще. Як житель Києва можу сказати, що хотілося б краще, в Одесі - реформа майже не йде, в Харкові - трохи краще, Львів почав помалу ворушитися, але занепокоєння великі міста викликають", - сказав він.

Як повідомлялося, Національна служба здоров'я України (НСЗУ), що відіграє роль замовника медичних послуг, за липень-вересень 2018 року спрямувала закладам охорони здоров'я, що приєдналися до медреформи під час першого етапу підписання договорів, 819,8 млн грн. Зокрема, 266,8 млн грн було спрямовано 30 медзакладам Києва. Друге місце за обсягом отриманих виплат посідає Вінницька область, чиї медзаклади (24) за липень-вересень отримали на свої рахунки 96,2 млн грн. Трійку лідерів замикає Полтавська область - 17 закладів, що приєдналися до реформи під час "першої хвилі", отримали 92,2 млн грн.

Нині за підсумками двох етапів підписання договорів із НСЗУ роботу відповідно до нового механізму фінансування розпочали 623 суб'єкти господарювання: 538 комунальних некомерційних підприємств (КНП), 47 приватних клінік, а також 38 лікарів, що працюють як фізичні особи-підприємці (ФОП). При цьому КНП, лікарі, що працюють ФОП, а також приватні клініки, що увійшли в реформування системи охорони здоров'я за підсумками другого етапу підписання договорів із НСЗУ, почнуть отримувати виплати за новим принципом "гроші йдуть за пацієнтом" із жовтня.

Заклади "первинки", які ще не уклали угод із НСЗУ, мають зробити це до кінця 2018 року. Третя хвиля підписання договорів розпочнеться наприкінці листопада. Точну дату служба повідомить найближчим часом.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА