15:09 05.10.2018

Українські клініки з середини 2019 р. сплачуватимуть за медінформсистеми

2 хв читати
Українські клініки з середини 2019 р. сплачуватимуть за медінформсистеми

Медичні установи України з середини 2019 року платитимуть за використання медичних інформаційних систем (МІС), повідомив заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк.

"Платність розпочнеться з середини 2019 року. Плата не буде високою. Якщо вона буде високою, ви зможете поміняти МІС. Є з чого вибрати, конкуренція зіб'є вам ціну", - сказав він на семінарі "Перші результати медичної реформи: досвід регіонів" у рамках міжнародної виставки Public Health в Києві.

П.Ковтонюк зазначив, що з середини 2017 року IT-компанії розробляли і обслуговували МІС безкоштовно.

"У нас в середині 2017 року була домовленість із бізнесом, з виробниками цих МІС, що два роки вони працюватимуть безкоштовно. Зараз можна обрати з 14 програм, тобто бізнес інвестував два роки, зараз прийшов час платити", - сказав він.

Заступник міністра охорони здоров'я наголосив, що серед МІС існує досить висока конкуренція.

Він також нагадав, що з 2019 року МОЗ почне впровадження електронної медичної картки пацієнта і електронного рецепта, а лікарі первинної ланки маюь відмовитися від паперової роботи і перейти до ведення електронної історії хвороби.

"Коли ми сказали, що для підписання договору з НСЗУ потрібен комп'ютер, виявилося, що вся країна одразу виявилася з комп'ютерами, за кілька місяців. Тепер ми ставимо завдання, щоб кожен кабінет лікаря був з комп'ютером. Я думаю, це завдання реальне. Достатньо невеликого ноутбука, - це сімейна медицина", - сказав він.

П.Ковтонюк пояснив, що електронні історії хвороби, електронні рецепти і електронні лікарняні будуть впроваджені з середини 2019 року.

Як повідомлялося, НСЗУ, що виконує роль замовника медичних послуг, за липень-вересень 2018 року направила установам охорони здоров'я, які приєдналися до медреформи під час першого етапу підписання договорів, 819,8 млн грн. Зокрема, 266,8 млн грн були спрямовані 30 медустановам Києва. Друге місце за обсягом отриманих виплат посідає Вінницька область, медустанови (24) якої отримали на свої рахунки 96,2 млн грн. Трійку лідерів замикає Полтавська область - 17 установ, які приєдналися до реформи під час "першої хвилі", отримали 92,2 млн грн.

На сьогодні за підсумками двох етапів підписання договорів з НСЗУ роботи відповідно до нових механізмів фінансування розпочали 623 суб'єкти господарювання: 538 комунальних некомерційних підприємств (КНП), 47 приватних клінік, а також 38 лікарів, які працюють як фізичні особи-підприємці (ФОП) .

За оцінкою П.Ковтонюка, жителі сільських населених пунктів випередили городян за темпами підписання декларацій із сімейними лікарями.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

Фармроздріб у 2024 р. підхопив минулорічний тренд зростання частки дієтичних добавок і ВТМ аптечних мереж - експерт

Актуальні тенденції попиту на фармринку відображають зміни потреб населення через війну - думка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА