15:41 05.10.2018

Тариф на медичну допомогу первинного рівня обґрунтований

2 хв читати
Тариф на медичну допомогу первинного рівня обґрунтований

Тариф на медичну допомогу первинного рівня обґрунтований і є достатнім, вважає заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк.

"Минулого року було багато претензій: що 370 грн - це копійки. Сьогодні мене ніхто не переконає, що це мало. До реформи заходять приватні клініки і кажуть: від тисячі пацієнтів вже йде рентабельність", - сказав він на семінарі "Перші результати медичної реформи: досвід регіонів" у рамках міжнародної виставки Public Health в Києві.

Він також зазначив, що кількість пацієнтів, яких курирує лікар на первинному рівні, не дуже велика.

"Ми думаємо, що 2000 пацієнтів для терапевта і 1800 для педіатра на первинному рівні відповідає усталеній практиці. Але ми наполягатимемо на тому, щоб сімейні лікарі працювали більше. Не ображайтеся, але приймати пацієнтів дві години на день - це не робота. Пацієнт не може потрапити до свого лікаря, оскільки лікар працює з 12.00 до 15.00, а пацієнт - з 8.00 до 21.00. Так не буває в більшості країн", - сказав він.

Як повідомлялося, НСЗУ, що виконує роль замовника медичних послуг, за липень-вересень 2018 року направила установам охорони здоров'я, які приєдналися до медреформу на першому етапі підписання договорів, 819,8 млн грн. Зокрема, 266,8 млн грн були спрямовані 30 медустановам Києва. Друге місце за обсягом отриманих виплат займає Вінницька область, медустанови (24) якої отримали на свої рахунки 96,2 млн грн. Трійку лідерів замикає Полтавська область - 17 установ, які приєдналися до реформи під час "першої хвилі", отримали 92,2 млн грн.

На сьогодні за підсумками двох етапів підписання договорів з НСЗУ роботу відповідно до нових механізмім фінансування розпочали 623 суб'єкти господарювання: 538 комунальних некомерційних підприємств (КНП), 47 приватних клінік, а також 38 лікарів, які працюють як фізичні особи-підприємці (ФОП) .

За оцінкою П.Ковтонюка, жителі сільських населених пунктів випередили городян за темпами підписання декларацій із сімейними лікарями.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА