16:45 05.10.2018

Запуск реформи екстреної медичної допомоги в 2019 р. буде пріоритетом для МОЗ

2 хв читати
Запуск реформи екстреної медичної допомоги в 2019 р. буде пріоритетом для МОЗ

Реформування системи екстреної медичної допомоги (ЕМД), що стартує в 2019 році з пілотного проекту в п'яти областях, буде пріоритетним напрямом із впровадження змін у системі охорони здоров'я, повідомила прес-служба Міністерства охорони здоров'я України.

"Система екстреної медичної допомоги потребує відчутних змін. Реформа "швидкої"- один із пріоритетів Міністерства охорони здоров'я на 2019 рік", - зазначено в повідомленні.

У відомстві наголосили, що для системних змін необхідне передусім підвищення кваліфікації бригад ЕМП до рівня світових стандартів і збільшення заробітної плати для фахівців, які пройшли навчання у відповідності із сучасними методиками порятунку життя. Крім того, по всій Україні необхідно сформувати сучасні диспетчерські служби, об'єднані єдиною електронною системою, а також забезпечити систему ЕМП новим транспортом, оснащеним усім необхідним обладнанням. За оцінками міністерства, загалом такі зміни коштуватимуть держбюджету 10 млрд грн.

У міністерстві також нагадали, що перший етап змін у системі ЕМП стартує в Донецькій, Одеській, Тернопільській, Полтавській, Вінницькій областях та Києві. Ці області були обрані як пілотні, оскільки в них є вся необхідна інфраструктура та можливості для перекваліфікації медиків. Крім того, вони продемонстрували управлінську ефективність під час реформування "первинки". Проект держбюджету на наступний рік передбачає на зміни ЕМП 1 млрд грн. Раніше прем'єр-міністр України Володимир Гройсман повідомив, що ще стільки ж буде направлено на реформу з місцевих бюджетів.

Коментуючи зроблену раніше народним депутатом і членом комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я Іриною Сисоєнко заяву щодо того, що в держбюджеті на наступний рік передбачено фінансування лише для п'яти областей, МОЗ зазначає, що ця інформація не відповідає дійсності. "У проекті державного бюджету на 2019 рік на фінансування екстреної медичної допомоги через механізм субвенції передбачено близько 6 млрд грн. Заяви народних депутатів про те, що в держбюджеті передбачено фінансування ЕМП тільки для п'яти областей і Києва, не відповідають дійсності", - зазначено в повідомленні .

Раніше прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, представляючи на засіданні Кабміну проект держбюджету на 2019 рік, повідомив, що уряд планує в наступному році запустити пілотний проект із реформування системи екстреної медичної допомоги в кількох областях, на який загалом буде виділено близько 2 млрд грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дніпропетровська область отримала від чеських партнерів мобільне реанімаційне відділення на 13 пацієнтів

Через війну в Україні не діагностують до 30% випадків туберкульозу

Українські клініки отримають іще 73 потужні генератори в рамках проєкту МОЗ і СБ

Фонд UNFPA за підтримки Швеції та Норвегії передав Україні ще дві мобільні гінекологічні клініки

Кабмін затвердив стратегію добровільного донорства крові до 2028 року

У Києві почалося створення найсучаснішого Центра протезування для військових - Кличко

Мерія Лондона повідомила про початок благодійної програми з відправки авто в Україну на базі ініціативи Кличка

Волонтери ТЧХУ Житомирщини зустріли 51-й евакуаційний поїзд із Донецької області

У Запоріжжі можуть створити центр реабілітації для понад 2,5 тис. осіб

Із 33 медзакладів НАМН України до роботи в межах ПМГ до кінця року можуть бути готові чотири

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА