15:11 10.10.2018

Сімейних лікарів навчатимуть наданню послуг у сфері психічного здоров'я

2 хв читати
Сімейних лікарів навчатимуть наданню послуг у сфері психічного здоров'я

Сімейних лікарів у рамках реформування системи охорони психічного здоров'я навчатимуть розпізнаванню найпоширеніших психічних розладів, а також надання базових послуг у цій сфері, повідомила прес-служба Міністерства охорони здоров'я України.

"Сімейний лікар, терапевт або педіатр зможуть пройти курс і навчитися розпізнавати розлади психічного здоров'я. За необхідності вони здійснюватимуть базові втручання або направлятимуть пацієнта до вузького спеціаліста", - наголошується в повідомленні.

Лікарів "первинки" навчатимуть за програмою ВООЗ щодо заповнення прогалин у сфері охорони психічного здоров'я (mhGAP). До кінця 2018 року буде запроваджено відповідні пілотні проекти на сході України, після чого досвід будуть поширений на всі області країни.

Крім того, таке навчання також зможуть проходити соціальні працівники, поліцейські, волонтери.

Коментуючи зміни в системі охорони психічного здоров'я, у відомстві також відзначили затвердження відповідної концепції до 2030 року, ініціативу зі створення "гарячої лінії" для емоційної підтримки та запобігання самогубствам, а також бази даних про психічне здоров'я.

У МОЗ також нагадали про ухвалений наприкінці 2017 року закону та вже чинний закон "Про внесення змін до законодавчих актів щодо надання психіатричної допомоги". Згідно з ним було передбачено створення механізму захисту прав недієздатних осіб, а також запобігання свавіллю при їх госпіталізації до психіатричних установ, надання можливості пацієнтам, яких утримують у лікарнях, незалежної психіатричної експертизи.

Крім того, раніше Міністерство охорони здоров'я повідомило про намір запровадити на державному рівні належну систему моніторингу ситуації із вживанням наркотичних засобів та алкоголю для вирішення проблем зловживання психоактивними речовинами і зменшення пов'язаних з цим негативних наслідків.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА