16:02 11.10.2018

Новий механізм фінансування медпослуг стане основою для впровадження медстрахування

2 хв читати
Новий механізм фінансування медпослуг стане основою для впровадження медстрахування

Новий механізм фінансування медичної допомоги за принципом "гроші йдуть за пацієнтом", що впроваджується в Україні з 2018 року і стартував у червні з послуг первинної медичної допомоги, стане основою для формування системи медичного страхування, вважає заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк.

"Спершу має з'явитися інститут медичної послуги, запрацювати ринок цих послуг, на ньому повинні конкурувати автономні лікарні-підприємства, мають бути відкриті двері для приватного сектора, у пацієнта має бути вибір лікаря та медзакладу. Також має працювати нормальна електронна система для контролю надання послуг", - написав на своїй сторінці в соцмережі Facebook П.Ковтонюк, додавши, що тільки після всього цього можливий початок упровадження медстрахування.

Заступник міністра також зазначив, протягом трьох років усі зусилля міністерства будуть сфокусовані саме на цих завданнях.

"У 2020 році матимемо програму державних гарантій, яка покриватиме усі рівні медичних послуг, включно зі стаціонарними. Тут настане час вступати в гру медичному страхуванню. А зараз необхідно починати підготовку до цього", - наголосив він.

За словами П.Ковтонюка, наразі МОЗ проводить діалог з учасниками страхового ринку, визначає і планує основні напрями співпраці, зокрема законодавчі зміни, "які дадуть змогу страховому ринку в Україні стати частиною реформ".

Як повідомлялося, новий механізм фінансування медпослуг передбачає впровадження принципу "гроші йдуть за пацієнтом", згідно з яким пацієнт обирає собі сімейного лікаря (терапевта, педіатра) незалежно від місця прописки. Лікар, у свою чергу, отримує дохід, який залежить від кількості пацієнтів, котрі підписали з ним декларації. За оцінками Міністерства охорони здоров'я, створення конкуренції між медичними закладами, а також лікарями, дасть змогу поліпшити якість медпослуг, значно підвищити медпрацівникам рівень оплати праці.

Наразі за підсумками двох етапів підписання договорів з НСЗУ роботу відповідно до нового механізму фінансування розпочали 623 суб'єкти господарювання: 538 комунальних некомерційних підприємств (КНП), 47 приватних клінік, а також 38 лікарів, які працюють як фізичні особи-підприємці (ФОП).

Установи "первинки", які ще не уклали угоди з НСЗУ, мають зробити це до кінця 2018 року. "Третя хвиля" підписання договорів розпочнеться наприкінці листопада. Точну дату служба повідомить найближчим часом.

Серед обов'язкових умов для входження в медреформу є автомізація медзакладу, а також приєднання до медичної інформаційної системи (МІС).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

Фармроздріб у 2024 р. підхопив минулорічний тренд зростання частки дієтичних добавок і ВТМ аптечних мереж - експерт

Актуальні тенденції попиту на фармринку відображають зміни потреб населення через війну - думка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА