16:31 17.10.2018

Кліндослідження можуть забезпечувати доступ пацієнтів до сучасного лікування за нестачі фінресурсів - думка

2 хв читати
Кліндослідження можуть забезпечувати доступ пацієнтів до сучасного лікування за нестачі фінресурсів - думка

Клінічні дослідження лікарських засобів в умовах недофінансування системи охорони здоров'я можуть забезпечувати доступ пацієнтів до сучасного лікування, вважає член парламентського комітету з питань охорони здоров'я Костянтин Яриніч.

"В охороні здоров'я ситуація непроста: на 2019 рік у проекті держбюджету на охорону здоров'я передбачено 3,1% ВВП, тоді як у 2018 році - 3,5% ВВП. На пацієнтів і їхніх рідних лягає величезне фінансове навантаження. Фінансування лікування можуть дозволити собі не всі, тому клінічні дослідження можуть стати одним із варіантів здешевлення лікування. У нас немає іншого виходу, як збільшувати кількість клінічних досліджень", - сказав він на з'їзді Української асоціації клінічних досліджень у Києві в середу.

Депутат вважає, що Україна може збільшити кількість клінічних досліджень щонайменше вдвічі. Водночас інфраструктура для проведення кліндосліджень потребує вдосконалення.

"Давайте не забувати: медперсонал, що бере участь у дослідженнях, отримує за свою роботу винагороду, медичний заклад, де проводяться кліндослідження, отримує винагороду, пацієнт отримує безоплатну меддопомогу, діагностику та моніторинг. Є потенціал як мінімум удвічі збільшити клінічні дослідження та розширити спектр захворювань, які вони покривають", - сказав він.

Коментуючи агентству "Інтерфакс-Україна" вплив змін, що відбуваються в системі охорони здоров'я, на сферу кліндосліджень, К.Яриніч сказав, що автономізація медзакладу створює передумови для активізації участі клінік у міжнародних дослідженнях.

"У рамках автономізації комунальні клініки тепер можуть набирати співробітників для проведення клінічних досліджень, раніше такої можливості не було. Це розширює можливість участі в клінічних дослідженнях", - сказав він.

Як повідомлялося, раніше Європейська бізнес асоціація неодноразово висловлювала занепокоєння щодо скорочення кількості міжнародних клінічних досліджень ліків, які проводять в Україні. Зокрема, в 2014 році було зареєстровано 188 таких досліджень, у 2015-му - 144, у 2016-му - 135. З огляду на скорочення кількості кліндосліджень щороку близько 6 тис. пацієнтів в Україні не могли отримати лікування.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

Фармроздріб у 2024 р. підхопив минулорічний тренд зростання частки дієтичних добавок і ВТМ аптечних мереж - експерт

Актуальні тенденції попиту на фармринку відображають зміни потреб населення через війну - думка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА