16:34 19.10.2018

НСЗУ почне оперувати реімбурсацією вартості ліків із квітня одночасно із введенням електронного рецепта

2 хв читати
НСЗУ почне оперувати реімбурсацією вартості ліків із квітня одночасно із введенням електронного рецепта

Національна служба здоров'я України (НСЗУ) почне оперувати програмою реімбурсації (відшкодування) вартості ліків (програма "Доступні ліки") з квітня 2019 року одночасно із введенням електронного рецепта, повідомив заступник міністра охорони здоров'я Роман Ілик.

"З квітня 2019 року програму реімбурсації проводитимуть через єдиного фінансового оператора в сфері охорони здоров'я - НСЗУ. У наших планах, щоб ця політика стартувала разом з електронним рецептом", - сказав він під час презентації результатів вивчення ефективності програми "Доступні ліки" експертами ВООЗ у Києві в четвер.

Р.Ілик також нагадав, що проектом держбюджету на 2019 рік на програму реімбурсації передбачено мільярд гривень. При цьому заступник міністра не виключає збільшення фінансування цієї програми протягом 2019 року.

Він також повідомив, що Європейське Бюро ВООЗ підтримало ініціативу Міністерства охорони здоров'я щодо розширення програми "Доступні ліки" із включенням до неї препаратів для лікування захворювань шлунково-кишкового тракту і для підтримки ментального здоров'я населення (від депресивних розладів).

Крім цього, до пріоритетних напрямків розширення програми ВООЗ рекомендує додати ліки від хронічних обструктивних запалень легенів, антибіотики широкого спектру, знеболювалні препарати (зокрема для паліативної допомоги), стероїдні і нестероїдні протизапальні молекули.

Основні рекомендації ВООЗ стосуються удосконалення механізмів програми.

ВООЗ, зокрема, рекомендує обов'язкове впровадження електронного рецепта і електронного звіту та додаткове заохочення аптек, оскільки ефективність програми залежить від доступу до аптек і економічних показників регіону.

З початку дії програми програмою реімбурсації "Доступні ліки" скористалися понад 6,6 млн українців, які отримали ліки за 28 млн рецептами на суму 1,6 млрд грн.

На сьогодні у програмі беруть участь 7937 аптек. До програми включено 261 препарат, вартість 59 з них відшкодовується у повному обсязі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА