15:43 22.10.2018

Медзаклади деяких великих міст досі не ввійшли в реформу - НСЗУ

3 хв читати
Медзаклади деяких великих міст досі не ввійшли в реформу - НСЗУ

Заклади первинної меддопомоги деяких великих міст досі не ввійшли в медреформу й не мають договорів із Національною службою здоров'я України (НСЗУ), повідомив голова НСЗУ Олег Петренко.

"Є великі міста, в яких жодний комунальний медзаклад не уклав жодного договору (з НСЗУ - ІФ), наприклад Дніпро, Одеса, Запоріжжя, це величезні міста, які відстають від реформи", - сказав він на прес-конференції в Києві в понеділок.

Він також зазначив, що в Києві всі комунальні заклади первинної медичної допомоги уклали договори з НСЗУ, водночас у цих медичних закладах підписано невелику кількість декларацій.

"Я попросив би керівників комунальних медзакладів у великих містах активніше працювати з населенням і підписувати декларації, адже настане час, коли в них не буде фінансування", - сказав він.

О.Петренко звернув увагу, що договір медзакладу з НСЗУ й підписані декларації - "це різні речі", оскільки деякі медзаклади, що підписують декларації з пацієнтами, не мають договору з НСЗУ.

Зокрема, за його словами, в медзакладах, що мають договір з НСЗУ, підписано лише 12 млн декларацій.

"Решта декларації – в медзакладах, які не підписали договори з НСЗУ. Вони мають увійти в третю хвилю підписання договорів", - сказав він, зазначивши, що досі є близько десятка медзакладів первинної медичної допомоги, які не пройшли автономізацію і не переведені в статус некомерційного комунального підприємства (НКП).

У свою чергу заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк прогнозує, що до кінця року всі НКП укладуть договори з НСЗУ, "адже це буде єдиний спосіб отримання грошей від НСЗУ".

Водночас він наголосив, що, не маючи укладених декларацій, медзаклад також не зможе отримувати фінансування, "оскільки гроші йдуть за пацієнтом, і можна залишитися без грошей".

"У нас є 14 територій, які ще не виконали умов бодай для того, щоб подати заявку на підписання договору з НСЗУ", - сказав він.

"Ми все це пояснюємо медзакладам, у нас є спеціальна стратегія комунікації з ними, й керівники цих медзакладів добре знають, що потрібно робити", - сказав він.

Водночас П.Ковтонюк зазначив, що МОЗ передбачив можливість продовжити фінансування первинної медичної допомоги до липня 2019 року для тих, хто не ввійшов у реформу.

Як повідомлялося, НСЗУ виплатила за жовтень 2018 року 596 закладам первинної медичної допомоги, які підписали з нею договори, 775,157 млн грн, повідомив прес-центр служби. З них виплати в сумі 468 млн грн відповідно до нового механізму фінансування за принципом "гроші йдуть за пацієнтом" вперше отримали 435 суб'єктів господарювання.

Як повідомлялося, НСЗУ, що виконує роль замовника медичних послуг, за липень-вересень 2018 року спрямувала закладам охорони здоров'я, які приєдналися до медреформи в ході першого етапу підписання договорів, 819,8 млн грн.

На сьогодні за підсумками двох етапів укладання угод зі службою роботу відповідно до нового механізму фінансування розпочали 623 суб'єкти господарювання: 538 комунальних некомерційних підприємств (КНП), 47 приватних клінік, а також 38 лікарів, які працюють як фізичні особи-підприємці (ФОП).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА