16:07 23.11.2018

Держбюджет-2019 щодо охорони здоров'я ухвалено з незначними поправками

3 хв читати
Держбюджет-2019 щодо охорони здоров'я ухвалено з незначними поправками

 Закон "Про Державний бюджет України на 2019 рік" ухвалено з незначними поправками, трансформація системи охорони здоров'я продовжиться, заявляють у Міністерстві охорони здоров'я.

Як повідомляє прес-служба відомства, виходячи із ухваленого Верховною Радою закону про держбюджет, в 2019 році продовжиться трансформація закладів первинної медичної допомоги, запрацює програма "Безкоштовна діагностика", в рамках якої за направленням сімейного лікаря можна отримати безкоштовні аналізи та дослідження, розпочнеться пілотний проект змін екстреної медичної допомоги в шести регіонах (Вінницькій, Донецькій, Одеській, Полтавській, Тернопільській областях і Києві), а також і надалі розвиватиметься програма "Доступні ліки", розшириться мережа реперфузійних кардіологічних центрів.

За інформацією МОЗ, крім того, серед пріоритетних напрямків - забезпечення пацієнтів з діабетом необхідними препаратами інсуліну.

Крім того, в рамках змін у системі екстреної медичної допомоги регіони, де не створено або дуже застарілі оперативно-диспетчерські служби, отримають фінансування для модернізації цих служб.

Як повідомлялося, згідно з попереднім проектом держбюджету-2019, загальний бюджет на охорону здоров'я було заплановано на рівні 95,8 мдлрд грн, що на 10% більше, ніж у 2018 році.

На реформування системи первинної медичної допомоги за програмою державних медичних гарантій передбачалося направити 15,3 млрд грн, на програму "Безоплатна діагностика" в рамках реформи вторинної медичної допомоги, яка включатиме в себе найбільш необхідні безоплатні обстеження, аналізи та консультації вузькопрофільних фахівців і розпочнеться в другій половині 2019 року, - 2 млрд грн, медсубвенція місцевим бюджетам на спеціалізовану амбулаторну, стаціонарну та екстрену медичну допомогу - 55 млрд грн, на реформу екстреної медичної допомоги - 922,5 млн грн, а також 6 млрд грн із медсубвенціі - на фінансування екстреної медичної допомоги.

Крім того, на держзакупівлі лікарських засобів передбачалося направити 5,9 млрд грн, 1 млрд грн - на програму "Доступні ліки", зокрема 250 млн грн через регіональну субвенцію і 750 млн грн на функціонування програми через НСЗУ.

На відшкодування вартості препаратів інсуліну планувалося направити 925 млн грн. При цьому в МОЗ зазначають, що з 2019 вперше фінансування забезпечення інсулінами забезпечуватиметься держбюджетом на основі даних реєстру інсулінозалежних пацієнтів. У разі, якщо пацієнта немає в цьому реєстрі, фінансування його забезпечення здійснюватиметься за рахунок місцевих бюджетів.

На розвиток мережі кардіоцентрів планується направити 1502 млн грн. У 2017-2018 рр. у рамках цієї програми було закуплено 26 ангіографів.

Крім того, в держбюджеті передбачено кошти на впровадження єдиного державного кваліфікаційного іспиту в розмірі 16,7 млн грн.

Як повідомлялося, Верховна Рада в ніч на п'ятницю, 23 листопада, ухвалила закон "Про Державний бюджет України на 2019 рік" із дефіцитом у межах 2,3% від валового внутрішнього продукту України. Під час доопрацювання до другого читання доходи та видатки держбюджету було збільшено на 18 млрд грн - відповідно до 1,019 трлн грн і 1,112 трлн грн, що на 11,8% і 12,1% перевищує показники держбюджету-2018.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

Фармроздріб у 2024 р. підхопив минулорічний тренд зростання частки дієтичних добавок і ВТМ аптечних мереж - експерт

Актуальні тенденції попиту на фармринку відображають зміни потреб населення через війну - думка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА