18:48 05.12.2018

НСЗУ застосовуватиме економічні стимули оптимізації кількості декларацій з одним лікарем

2 хв читати
НСЗУ застосовуватиме економічні стимули оптимізації кількості декларацій з одним лікарем

Національна служба здоров'я України (НСЗУ) застосовуватимете економічні стимули оптимізації кількості декларацій, які може підписувати один лікар первинної медичної допомоги, повідомив глава НСЗУ Олег Петренко.

"Це буде вирішено виключно економічними стимулами: і власники, і керівники медустанов мають думати, як організувати роботу, щоб кількість лікарів, які можуть набирати пацієнтів, була достатньою. Буде економічний механізм зі знижувальними коефіцієнтами, який усе поставить на місця", - сказав він під час презентації на третій щорічній конференції "Вакцинація - своєчасний захист. Вакцинація в контексті реформи охорони здоров'я України" в Києві в середу.

О. Петренко зазначив, що "НСЗУ прийняла універсальне рішення, де не буде жодного механізму написати царю-батюшці або НСЗУ з проханням збільшити комусь ліміти (збільшити кількість декларацій - ІФ)".

Він повідомив, що новий порядок організації медичної допомоги на первинному рівні, що передбачає понижувальні коефіцієнти, затвердять протягом двох тижнів.

Глава НСЗУ наголосив, що у разі нестачі лікарів, яка є причиною перевищення лімітів декларацій на одну практику, "потрібно звертатися до місцевої влади, щоб збільшували кількість лікарів".

"Чому місцева влада не створюють умов, щоб там з'явився ще один лікар? Буде встановлено один універсальний принцип для всіх, і місцева влада має знайти можливість забезпечити наявність медичних кадрів", - сказав він.

О. Петренко також нагадав, що держава не зможе гарантувати громадянину, який не уклав декларацію, безоплатну медичну допомогу.

"Ті, хто не хоче укладати декларації, мають зрозуміти, що будь-яка держава, яка забезпечує гарантії, встановлює і правила. Без декларації ви не можете з 1 липня піти до лікаря-фахівця безоплатно, з часом без декларації ви не зможете безоплатно потрапити до станціонару", - сказав він.

Як повідомлялося, Міністерство охорони здоров'я ініціював введення понижувальних коефіцієнтів для оплати послуг первинної медичної допомоги для терапевтичних практик (лікарів), які перевищили рекомендований ліміт декларацій.

Згідно з проектом постанови уряду про деякі питання реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення для первинної меддопомоги на 2019 рік, зокрема, для терапевтичних практик, які перевищили обсяг підписаних декларацій, запропоновано запровадити коефіцієнти від 0,2 до 0,8.

Оптимальний обсяг практики первинної медичної допомоги встановлено на рівні 1,800 тис. осіб на одного лікаря загальної практики/сімейного лікаря, 2 тис. осіб на одного терапевта, 900 осіб на одного педіатра.

З 1 липня 2019 року оплата послуг первинної медичної допомоги здійснюватиметься лише за тарифом для пацієнтів, внесених до "зеленого" списку (підписали декларацію). Таким чином, тариф для оплати послуг, що надаються пацієнтам, внесеним до "червоного" списк (не підписали декларацію), діє до 30 червня 2019 включно.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА