19:26 05.12.2018

НСЗУ вимагатиме від приватних клінік, що ввійшли в медреформу, дотримання умов договору

3 хв читати
НСЗУ вимагатиме від приватних клінік, що ввійшли в медреформу, дотримання умов договору

Національна служба здоров'я України (НСЗУ) вимагатиме від приватних клінік, які ввійшли в медреформу, дотримання умов договору з НСЗУ, повідомив глава НСЗУ Олег Петренко.

"Із деякими приватними медичними закладами ми починаємо працювати вже в іншому тоні, тому що вони уклали договір з НСЗУ, але не дотримуються його умов", - сказав він під час презентації на третій щорічній конференції "Вакцинація - своєчасний захист. Вакцинація в контексті реформи охорони здоров'я Україна" в Києві в середу.

О.Петренко навів приклад, коли приватна клініка, яка уклала договір з НСЗУ, встановила для декларантів незручний графік прийому.

"Як ви думаєте, що скоро буде з цим медичним закладом? Як мінімум ми розірвемо договір. Усі зобов'язання з надання медичної допомоги в приватному й комунальному медичному закладі мають бути ідентичними", - сказав він.

О.Петренко зазначив, що встановлення клінікою дискримінаційних умов для запису до лікаря декларантів є неприйнятним.

"Якщо ви внутрішнім рішенням приводите до того, що з декларантами працює ваш найбільш не улюблений лікар дві години один раз на тиждень, і якщо ви думаєте, що це буде достатнім виконанням договору з НСЗУ, то це ілюзія", - сказав він.

Глава НСЗУ наголосив, що приватні клініки повинні надавати медичну допомогу пацієнтам за деклараціями безоплатно, не надаючи переваг пацієнтам, які оплачують послуги власним коштом.

Він також зазначив, що якщо приватна клініка намагатиметься брати гроші з декларантів за передбачений гарантованим пакетом перелік послуг, "це призведе як мінімум до розірвання договору з НСЗУ, а максимум – до судового розгляду".

Як повідомлялося, НСЗУ 26 листопада оголосила третю хвилю укладення договорів із закладами первинної медичної допомоги за програмою державних гарантій медобслуговування. Договори укладатимуться протягом трьох тижнів - з 26 листопада по 20 грудня.

На сьогодні за підсумками двох етапів підписання договорів з НСЗУ роботу відповідно до нового механізму фінансування розпочали 623 суб'єкти господарювання: 538 комунальних некомерційних підприємств (КНП), 47 приватних клінік, а також 38 лікарів, які працюють як фізичні особи-підприємці (ФОП).

За сім місяців роботи НСЗУ на нову модель фінансування перейшли 623 медичних закладів первинної медичної допомоги, з них 85 приватних. Декларації з лікарями підписали понад 21,4 млн осіб, з них 13,892 млн декларацій оплачувані, за якими медичний заклад отримує фінансування. НСЗУ виплатила на рахунки цих закладів понад 2,454 млрд грн.

Медична реформа передбачає, що НСЗУ оплачуватиме послуги закладів із надання первинної допомоги за принципом капітації, тобто медичний заклад отримуватиме встановлену суму за кожного пацієнта, незалежно від того, звертається він по медичні послуги чи ні. Капітація оплачується з загальних податків із держбюджету.

Базовий тариф за пацієнта, який підписав декларацію з лікарем, становить 370 грн. До базового тарифу застосовуються вікові коефіцієнти. Так, для за дитину віком до п'яти років - коефіцієнт 4, для дітей від шести до 17 років коефіцієнт становитиме 2,2 - 814 грн, для дорослих від 18 до 39 років - коефіцієнт 1, для дорослих від 40 до 64 років - коефіцієнт 1,2 (444 грн), а для людей старше 65 років - коефіцієнт 2 (740 грн).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА