18:34 07.12.2018

Застосування у приватних клініках закуплених за кошти держбюджету багатодозових вакцин може бути ускладнене - думки

3 хв читати
Застосування у приватних клініках закуплених за кошти держбюджету багатодозових вакцин може бути ускладнене - думки

Застосування у приватних клініках вакцин, закуплених за кошти державного бюджету в багатодозових упаковках може бути ускладнене.

Таку думку висловили представники приватних клінік під час третьої щорічної конференції "Вакцинація - своєчасний захист. Вакцинація в контексті реформи охорони здоров'я України" в Києві, коментуючи можливості практичної реалізації постанови уряду щодо забезпечення можливості пацієнтам безоплатно вакцинуватися відповідно до календаря щеплень у приватних закладах охорони здоров'я первинної ланки, а також у лікарів, що працюють як фізособи-підприємці.

Зокрема, експерти відзначили, що приватним клінікам буде складно зібрати необхідну кількість дітей, які потребують вакцинації, щоб мати можливість використовувати багатодозову упаковку.

"Багатодозна вакцина для невеликих медцентрів і для лікарів-ФОПів - це нереально. Виникає безліч питань: як зібрати потрібну кількість пацієнтів в один день, як утилізувати залишок вакцин, чи можна передати їх іншій медустанові, чи можна співпрацювати в цьому напрямі з комунальними медустановами" , - сказала головний лікар медичного центру "Сімейний лікар" (Дніпро) Анна Березницька.

Вона також звернула увагу на проблему відсутності інформації про вакцинацію у дітей, декларації яких підписані у приватній клініці.

"У 15% наших пацієнтів-дітей за деклараціями немає карт. Приходили батьки, підписували декларації своїх дітей, але говорили, що їм у поліклініках карти не віддали", - сказав вона.

У свою чергу керівник напряму сімейної медицини та співпраці з Національною службою здоров'я України (НСЗУ) медичного будинку "Одрекс" (Odrex, Одеса) Наталія Вільнер зазначила, що більш ефективним могло б забезпечення вакцинами за принципом реімбурсації.

"У нас є ідеї, ми не знаємо, чи будуть вони прийняті, але ми б хотіли, щоб пацієнт отримував рецепт і йшов за вакциною в аптеку. Там би він отримував або безкоштовно індійську вакцину, або, якщо він може доплатити, він би міг взяти якусь іншу", - сказала вона.

Експерт наголосила, що у зв'язку з участю в медреформі та співпрацею з НСЗУ "потреба у вакцинах зростає". "На сьогодні ми не знаємо, що з цим робити, як поставити наших декларантів у плані вакцинації в рівні умови з пацієнтами, які уклали декларації в держклініках.

Ми б хотіли, щоб механізм отримання державних вакцин приватним клінікам був чіткішим, щоб вакцини пішли за пацієнтами ", - сказала вона.

Водночас М. Вільнер зазначила, що пацієнти, підписуючи декларації з лікарями приватних клінік, цікавляться можливістю отримання ліків за програмою "Доступні ліки".

"З 1800 пацієнтів, які підписали зі мною декларації, десять осіб розірвали декларації, коли ми не змогли забезпечити їм можливість отримання рецептів на "Доступні ліки", - сказав вона.

Головний лікар клініки "Ілай фемелі" (ilaya) Ірина Бикова визначила проблеми за участю приватних клінік у державних програмах, пов'язані, передусім, з традиційним розподілом ресурсів за територіальним принципом.

"Субвенції і фінансування йдуть за територіальним принципом. У нас декларації підписують люди з усього Києва, Київської області і навіть з інших областей, але ми змушені звертатися до адміністрації Дніпровського району Києва, де ми розташовані, щоб забезпечити своїх декларантів вакцинами та ліками із реімбурсації. У районі нас не розуміють ", - сказав вона.

Як повідомлялося, в жовтні Кабінет Міністрів України прийняв постанову, що забезпечує пацієнтам можливість безоплатно вакцинуватися відповідно до календаря щеплень у приватних закладах охорони здоров'я первинної ланки, а також у лікарів, що працюють як фізособи-підприємці.

Наразі Міністерство охорони здоров'я готує порядок використання державних вакцин приватними клініками для пацієнтів у рамках медреформи.

З квітня 2019 роки програму реімбурсації "Доступні ліки" адмініструватиме НСЗУ, що дозволить усунути територіальну прив'язку цієї програми.

Наразі за підсумками двох етапів підписання договорів з НСЗУ роботу відповідно до нових механізмів фінансування розпочали 623 суб'єкти господарювання: 538 комунальних некомерційних підприємств (КНП), 47 приватних клінік, а також 38 лікарів, які працюють як фізичні особи-підприємці (ФОП).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА