19:21 08.01.2019

Депутат пропонує відтермінувати запуск реєстру трансплантації до 1 січня 2020р

2 хв читати
Депутат пропонує відтермінувати запуск реєстру трансплантації до 1 січня 2020р

Депутат Марія Іонова (фракція "БПП") пропонує відтермінувати запуск Єдиної державної інформаційної системи трансплантації (ЄДІСТ) до 1 січня 2020 року.

Така ініціатива міститься в законопроекті № 9461 депутата, зареєстрованому у Верховній Раді 3 січня 2018 року.

Відповідно до законопроекту, Кабмін повинен до 1 січня 2020 року забезпечити створення і функціонування ЄДІСТ, забезпечити її інформатизацію, адміністрування, програмне забезпечення та наповнення відповідною інформацією.

Крім того, до початку функціонування ЄДІСТ і формування реєстру реципієнтів і реєстру анатомічних матеріалів рішення про можливість або неможливість проведення трансплантації від донора-трупа приймає консиліум лікарів установи охорони здоров'я, в список очікування якого включений реципієнт.

Законопроектом також уточнюється, що живим донором анатомічних матеріалів може бути тільки повнолітня дієздатна фізична особа, а живим донором гемопоетичних стовбурових клітин може бути також фізособа у віці до 18 років при наявності добровільної та усвідомленої згоди і за умови проведення трансплантації цього анатомічного матеріалу повнорідних братів або сестер.

Згідно із законопроектом, згоду або незгоду особи на посмертне донорство, а також заяву про відкликання наданої раніше такої згоди або незгоди подаються сімейному лікарю в письмовій формі за підписом особи, що виражає своє волевиявлення.

Крім того, законопроект передбачає створення центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері надання медичної допомоги із застосуванням трансплантації.

Як повідомлялося, з 1 січня 2019 припиняється дія старого закону про трансплантацію, за яким в Україні проводилося щорічно близько 130 операцій спорідненої трансплантації.

Разом з тим новий закон про трансплантацію, прийнятий в 2018 році, не зможе почати діяти, оскільки не запущено ЄДІСТ і не прийнято низку підзаконних актів, необхідних для дії закону.

З ініціативи депутатів-членів комітету Верховної Ради з охорони здоров'я був зареєстрований законопроект №9284, який відтерміновував набуття чинності нового закону про трансплантацію на рік - на 1 січня 2020 року, однак не був розглянутий.

У кінці грудня минулого року Кабмін дозволив здійснити повну передоплату послуг зі створення ЄДІСТ. У кінці жовтня МОЗ почав закупівлі для створення ЄДІСТ.

Закон "Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людини" починає діяти з 1 січня 2019 року, за винятком п. 4 р. 7, в якому прописані заходи, які має здійснити Кабмін до початку дії документа.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА