17:46 31.01.2019

Для організації виробництва вакцин в Україні потрібна гарантія державної закупівлі - "Фармак"

2 хв читати
Для організації виробництва вакцин в Україні потрібна гарантія державної закупівлі - "Фармак"

 Для організації виробництва вакцин в Україні необхідна гарантія державної закупівлі, вважають у фармацевтичній компанії ПАТ "Фармак" (Київ).

"Без державної програми підтримки розвитку виробництва вакцин, інвестиційної підтримки розвитку такого виробництва або гарантій закупівлі певний період організації виробництва вакцин в Україні не буде", - повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в компанії.

Її представники вважають, що випуск вакцин на підприємстві можливий лише в разі наявності гарантованого замовлення для конкретної вітчизняної вакцини на три-п'ять років.

"У короткостроковому періоді організація такого виробництва не розглядається", - уточнили в компанії.

При цьому експерти "Фармак" вважають: якщо в Україні не розпочнеться освоєння технологій виробництва вакцин протягом найближчих року-два, "то країна технологічно настільки відстане в цьому напрямі, що ймовірність появи виробництва вітчизняних вакцин, які відповідатимуть сучасним вимогам, буде дуже низька".

"Для виробництва вакцин необхідні специфічні умови і технології. В Україні лише кілька підприємств випускали вакцини за повним технологічним циклом, і лише обмежену номенклатуру. На жаль, їхня технологічна база дуже застаріла. Крім АКДС, туберкуліну і герпетичної вакцини, технології отримання компонентів для вакцин відсутні. На них знадобляться десятки років. Тобто швидко освоїти виробництво вакцин в Україні можливо лише розливом іноземних компонентів, фасуванням ін-балк або в разі трансферу технологій", - наголошують у "Фармак".

У фармкомпанії також вважають, що для локалізації в Україні виробництва вакцин іноземними компаніями потрібні стимули, зокрема щодо спрощення реєстрації вакцин.

"За наявної організації закупівель вакцин, через міжнародні організації, таких стимулів немає. Якщо ця вакцина локалізована, навіть за фасування з ін-балку вітчизняним виробником, необхідно проходити повну процедуру реєстрації з клінічними дослідженнями. Тому виробнику вакцини простіше постачати її МОЗ через міжнародні організації", - вважають експерти "Фармак".

При цьому у фармкомпанії зазначають, що технології виробництва комбінованих вакцин майже неможливо купити або ліцензувати, а монокомпонентні вакцини закуповуються Міністерством охорони здоров'я лише для гепатиту, поліомієліту та деяких рідкісних захворювань.

Як повідомлялося, Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) вперше внесла до щорічного списку глобальних загроз людству відмову від вакцинації. За даними ВООЗ, імунізація щорічно запобігає 2-3 млн смертей у світі, ще 1,5 млн осіб можна врятувати, якщо охоплення щепленнями збільшиться.

Календар профілактичних щеплень в Україні передбачає вакцинацію проти 10 захворювань - туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, коклюшу, правця, кору, гепатиту В, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту. Всі вакцини за календарем профілактичних щеплень діти і дорослі отримують безкоштовно.

Вакцини для України за кошти держбюджету закуповує Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ).

Наразі в Україні суттєво зросла захворюваність на кір, однак Міністерство охорони здоров'я повідомило, що не оголошуватиме епідемію.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА