17:07 22.02.2019

Виклик лікаря додому залишається однією з основних невирішених проблем реформи первинної меддопомоги

2 хв читати
Виклик лікаря додому залишається однією з основних невирішених проблем реформи первинної меддопомоги

 Виклик лікаря додому залишається однією з основних невирішених проблем реформи первинної меддопомоги в Україні.

Такого висновку дійшли експерти під час дослідження "Реформа первинної ланки охорони здоров'я: досягнення і уроки на майбутнє", результати якого було презентовано в Києві у п'ятницю.

"Найбільше питання, які ставлять лікарі та головні лікарі, - це виклик лікаря додому, який залишається проблемою. МОЗ - осторонь цієї проблеми, сказав: вирішуйте самі. Але головні лікарі за звичкою хочуть отримати інструкцію, лікарі, терапевти та педіатри, до яких приписуються люди, дуже хвилюються, коли беруть населення не за принципом ділянок, а з інших районів, територій. Тому вони хочуть, щоб була інструкція", - сказала під час презентації дослідження провідний науковий співробітник Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Олександра Бетлій.

Вона також зазначила, що дослідження виявило невирішеність таких питань, як обслуговування пацієнтів під час відпустки або хвороби лікаря, з яким підписано декларацію, виїзд лікарів для констатації смерті, огляди у військкоматах, а також обслуговування пацієнтів, які захворіли, перебуваючи у від'їзді.

"Якщо пацієнт поїхав кудись і захворів, він звернувся до лікарні, йому ставлять діагноз, але готові лікувати його, тільки якщо він до них припишеться. Але пацієнтові це не потрібно, адже він у відрядженні, йому потрібен лікарняний", - сказала вона.

Водночас, за її словами, лікарі, котрі працюють у реформі як фізособи-підприємці (ФОП), самі замислюються про можливі шляхи вирішення цих проблем.

"Лікарі самі починають говорити, що, можливо, потрібно буде подумати про групову практику, щоб об'єднатися кільком ФОП. Це, зокрема, вирішить проблему обслуговування пацієнтів, коли лікар іде у відпустку або на лікарняний", - сказала вона.

При цьому О.Бетлій зазначила, що проблемами для лікарів-ФОП і приватних клінік залишається забезпечення бланками листків непрацездатності та вакцинами.

"Вони не мають доступу до вакцин, і ця проблема залишається. І це дуже демотивує ФОП. Деякі ФОП кажуть, що навіть у разі домовленості з комунальним медзакладом первинки про вакцинацію пацієнтові ФОП у цьому медзакладі можуть відмовити", - сказала вона.

Водночас, за словами О.Бетлій, наразі медзаклади стикаються з питаннями, "які виникають під час упровадження реформи і які не можна було передбачити на етапі планування". При цьому вона наголосила, що вирішення значної частини цих питань залежить від ініціативи місцевих громад і керівників клінік.

Згідно з даними системи eHealth, станом на 22 лютого 2019 року укладено понад 25,825 млн декларацій із лікарями первинної ланки. У реформі працює 1 801 медзаклад і 24,487 тис. лікарів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА