19:33 25.02.2019

Потік медтуристів з України до Німеччини щорічно збільшується на 15-20%

3 хв читати
Потік медтуристів з України до Німеччини щорічно збільшується на 15-20%

Потік медичних туристів з України до Німеччини щорічно збільшується приблизно на 15-20%, різке зростання сталося після введення безвізового режиму.

Про це агентству "Інтерфакс-Україна" розповіла директор агентства медичного туризму DeutschMedic GmbH Анна Веген (Ессен, Німеччина).

"У 2019 піде вже 21-й рік, як я організовую приїзд пацієнтів із країн колишнього СРСР на лікування до Німеччини. За моїми спостереженнями і за даними преси, потік з України щорічно збільшується на 15-20%. Суттєвий прогрес стався після скасування в'їзної візи до країн Шенгенського законодавства Європейського Союзу для власників українських біометричних паспортів", - сказала вона.

Збільшенню потоку медичних туристів, за словами експерта, сприяє, зокрема, здешевлення авіасполучення між Україною та Німеччиною.

А.Веген зазначила, що іноземні пацієнти можуть отримати в німецьких лікарнях практично всі послуги, які сучасна медицина має у своєму арсеналі, за винятком лише законодавчо відрегульованих особливостей у трансплантології та штучному заплідненні.

Зокрема, для пацієнтів з України найбільш актуальними наразі є запити на лікування онкології. На друге місце вийшла неврологія, випередивши традиційно високозатребувані кардіологічні втручання (електрофізіологія, стентування, протезування клапанів, аорто-коронарне шунтування), на четвертому місці - ортопедія, зокрема ендопротезування суглобів.

"Практично кожен із пацієнтів, який одержує медичні послуги із зазначених дисциплін, обов'язково користується послугами суміжних фахівців, а після завершення лікування - тими чи іншими видами реабілітації", - сказала експерт, відзначивши зростання популярності послуги профілактичних щорічних обстежень (cheak-up).

А.Веген зазначила, що наразі в Німеччині немає законодавчих актів, розпорядчих медичним закладам звітувати перед будь-якими органами про кількість іноземних пацієнтів. Однак ті заклади, які мають не одиничних іноземних пацієнтів, "а десятки і сотні, ведуть свою внутрішню статистику, якою іноді діляться з пресою або органами управління економікою".

"У Німеччині майже 2 тис. лікарень із загальним фондом майже 500 тис. ліжок, а стаціонарних пацієнтів - 20 млн на рік. При цьому є лікарні, де ніколи не було іноземних пацієнтів, але в деяких клініках частка медичних туристів може наближатися до 10% від загальної кількості пацієнтів", - сказала вона.

При цьому медичні туристи отримують в Німеччині не лише стаціонарне, а й амбулаторне лікування, користуючись послугами лікарських практик, яких у Німеччині понад 75 тисяч.

"Багато іноземних пацієнтів отримують амбулаторні послуги саме в клініках, в яких статистику ніхто не збирає. Це саме стосується і численних санаторіїв, реабілітаційних центрів, інститутів протезування тощо", - сказала вона.

За прогнозами А.Веген, протягом найближчих років медичні туристи приїжджатимуть до Німеччини, головним чином для отримання високотехнологічної медичної допомоги, зокрема, складних хірургічних або катетерних втручань, роботоасистованих операцій, опромінення, тобто всього того, що вітчизняна медицина, зважаючи на високу затратність і з технологічного, і з персонального боку, поки що не впровадила повсюдно".

При цьому, за словами експерта, "первинна діагностика здійснюється в країні проживання, "друга думку" пацієнт отримує в Німеччині". Потім операцію пацієнт проводить у країні проживання, на опромінення і хіміотерапію приїжджає до Німеччини, а потім продовжує хіміотерапію за місцем проживання.

"Такий підхід економить кошти і час пацієнта й дає йому доступ до всіх досягнень медичного прогресу без повного відриву від вітчизняної системи", - сказала вона.

А.Веген зазначила, що частка охорони здоров'я в Німеччині становить майже 11% ВВП, а частка медичного туризму в охороні здоров'я - менше 0,04% ВВП.

За словами А.Веген, за дуже приблизними оцінками в Німеччині щорічно лікуються приблизно 250 тис. іноземних пацієнтів. При цьому з країн колишнього СРСР приїжджає приблизно половина всіх медичних туристів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА