19:46 28.02.2019

Рада розблокувала трансплантацію

2 хв читати
Рада розблокувала трансплантацію

Народні депутати України проголосували за закон (законопроект №9461-д), який відновив споріднену трансплантацію органів, що регенерують (кістковий мозок, печінка).

"Це був хороший закон, єдиний недолік, який ми не врахували, і не врахував МОЗ, це те, що він передбачав створення єдиної державної інформаційної системи трансплантації (ЕДІСТ), яка буде синхронізована зі світовою системою. Система ЕДІСТ мала бути запущена з 1 січня 2019 року, а всі операції з трансплантації, які проводяться в країні, повинні бути внесені до цієї системи. Але уряд не зміг підготувати всі матеріали і запустити цю систему", - сказав заступник голови фракції "БПП" Сергій Березенко агентству "Інтерфакс-Україна", коментуючи прийняття у четвер закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині".

За словами С.Березенка, "сталася колізія, через яку стара система вже не працювала з 1 січня, а нова ще не почала діяти, так як не створено інформаційну систему".

"З 1 січня ми опинилися в такій ситуації, коли навіть ті операції, які раніше, зокрема, пересадку кісткового мозку, коли лікували дітей від раку крові в "Охматдиті" ми не могли робити законно. Хірурги і лікарі, які їх проводили, опинилися в напівлегальному становищі і могли понести навіть кримінальну відповідальність. Фактично на 2 місяці ми опинилися в правовому колапсі", - сказав він.

С.Березенко підкреслив, що парламентський комітет з охорони здоров'я зібрав з усіх наявних законів і законопроектів щодо трансплантації один, який врахував усі зауваження і пропозиції, і підтримав цей законопроект (9461-д) на засіданні у вівторок, а потім провів його в сесійній залі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА