14:47 04.03.2019

Експерти очікують ухвалення низки нормативних актів для повноцінної роботи центрів реабілітації залежних осіб в Україні

2 хв читати
Експерти очікують ухвалення низки нормативних актів для повноцінної роботи центрів реабілітації залежних осіб в Україні

Для забезпечення належної роботи центрів реабілітації залежних осіб необхідне ухвалення цілої низки підзаконних актів, констатує народний депутат України (фракція "Народний фронт") Антон Геращенко.

Як розповів нардеп на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у понеділок, на сьогодні існує низка питань, зокрема законодавчого характеру, що стосуються роботи центрів реабілітації.

"Є проблема, коли рідні хочуть віддати до центру своїх близьких (для лікування і реабілітації нарко- та алкозалежності - ІФ), де тих фактично утримуватимуть в умовах несвободи для їхнього ж блага. Для цього необхідно, щоб в законодавстві, зокрема й кримінальному, було передбачено можливість віддавати рідних на лікування до центрів", - сказав А.Геращенко.

Велике значення, за словами депутата, має законодавче введення такого поняття, як "соціальний центр реабілітації для залежних осіб".

"Завдяки роботі команди психологів, експертів до закону "Про соціальні послуги" вже внесено таке поняття, як центр реабілітації для залежних осіб. Зараз необхідно, щоб Міністерство соціальної політики розробило підзаконні акти, що дозволять нормально працювати таким організаціям, щоб був реєстр, певне ліцензування", - наголосив А.Геращенко.

Чітке регулювання роботи таких центрів, як зазначив парламентарій, необхідне, зокрема, для недопущення роботи шахраїв під виглядом надання послуг для реабілітації залежних осіб.

Доктор медичних наук державної установи "Науково-дослідний інститут психіатрії Міністерства охорони здоров'я України" Ірина Пінчук, у свою чергу, звернула увагу на необхідність упровадження відповідних державних гарантій для людей із проблемами психічного здоров'я.

"Закон "Про соціальні послуги" для людей із проблемами психічного здоров'я є другим надзвичайно важливим законом поряд із законом "Про психіатричну допомогу"... Ми сподіваємося, що цей закон закриє проблеми, які сьогодні існують", - сказала вона.

"Це історична подія, тому що проблема наркозалежності дуже серйозна, але ніколи її не вирішували", - зазначив президент Асоціації психіатрів України Семен Глузман.

Керівник експертної групи Директорату соціальних послуг та інтеграції Міністерства соціальної політики Оксана Сулима додала, що Кабінет Міністрів і Мінсоцполітики розпочали роботу над нормативно-правовими актами, що надають можливість ввести в дію положення закону "Про соціальні послуги".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА