19:48 03.04.2019

Реформа охорони здоров'я буде актуальна за будь-якого лідера президентських перегонів

6 хв читати
Реформа охорони здоров'я буде актуальна за будь-якого лідера президентських перегонів

Реформа охорони здоров'я буде актуальна, зокрема через брак коштів для фінансування охорони здоров'я, і не припиниться за будь-якого лідера президентських перегонів, однак перемога Володимира Зеленського може затягнути її реалізацію, вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" експерти.

"Реформа охорони здоров'я не зупиниться, адже в економіці радикальних змін не відбулося, і немає "прориву", який дав би надприбутки для фінансування охорони здоров'я", - вважає глава Української федерації роботодавців охорони здоров'я Володимир Симоненко, зазначивши, що зовнішні запозичення України відбуваються під гарантії реформ, "і не насамкінець - реформи в охорони здоров'я".

При цьому В.Симоненко вважає, що безперервне продовження реформування охорони здоров'я буде зумовлене також уже виниклою різницею в оплаті первинної ланки та лікарів стаціонарів і вузьких фахівців.

"Зміни в оплаті праці первинної ланки в бік значного збільшення спричинили певне напруження серед лікарів стаціонарів, які вже нерідко отримують менше за "сімейників", а реформування "вторинки" є наступним етапом реформи. Це робить продовження реформи неминучим", - сказав він.

Водночас експерт припускає, що в разі зміни глави держави можливі несуттєві зміни у графіку реформ.

"Концептуальних змін очікувати, думаю, не варто. Принцип реформи "гроші ходять за пацієнтом" також не зміниться. Багато з тих, хто нині критикує такий підхід, були його активними прихильниками під час перебування на посадах у Міністерстві охорони здоров'я, але нічого не зробили для його реалізації", - сказав він.

При цьому В.Симоненко зазначив, що "прізвище міністра або виконувача обов'язків має викликати довіру наших західних партнерів, які допомагають Україні у здійсненні реформ".

Він також наголосив, що для реформування немає іншого, ніж зараз, напряму.

"А куди йти? В "совок"? То ми зараз у ньому, й це нікого не влаштовує. Реформи завжди є болючими в усьому світі, особливо реформи в охороні здоров'я - наші колеги-роботодавці з інших країн це підтверджують. У всіх країнах на порядку денному головне питання: що економіка здатна оплатити? Оплатити безкоштовну охорону здоров'я для всіх навіть дуже розвинені економіки не можуть собі дозволити", - сказав він.

Генеральний директор медичної лабораторії "Діла" Олексій Бабич також очікує продовження медреформи, зокрема тому, що вона є зоною відповідальності Верховної Ради й Кабінету Міністрів.

"Щоб щось змінити, необхідно мати 226 голосів у парламенті. В Петра Порошенка вони можуть знайтися, але він неодноразово заявляв про свою підтримку реформи. У Володимира Зеленського цих голосів поки що немає. Будь-які зміни можливі не раніше ніж 2020 року, після виборів до Верховної Ради, створення нової коаліції та призначення нового уряду", - сказав він.

При цьому О.Бабич не очікує відмови від основних засад медреформи.

"Я не уявляю собі політика, який вийде до виборця і заявить, що він хоче повернути стару радянську систему Семашка. Що він скаже? Що тепер знову всі лікарі сидять на мінімалці й решту заробляють нелегально, знову запускаються схеми зловживань на закупівлях, фінансуються будівлі та ліжка, а не лікування пацієнтів?" - сказав він.

Водночас експерт вважає малоймовірним, що "спроби змінити систему бюджетування системи охорони здоров'я і перейти від солідарної системи до системи особистого медичного страхування будуть успішними, оскільки впровадити додатковий податок і дотриматися соціальної справедливості буде дуже непросто".

"Лише базовий принцип "гроші за пацієнтом" змусить оптимізувати діяльність медзакладів і зробити їх економічно ефективними. Цей принцип збережеться", - вважає він.

Об'єктивну зумовленість медреформи браком ресурсів відзначив і комерційний директор мережі медичних лабораторій "Сінево Україна" Микола Скавронський.

"Будь-якому з двох кандидатів (лідерів президентських перегонів - ІФ) необхідно буде оптимізувати бездонну фінансову діру в бюджеті під назвою "державна система охорони здоров'я". Державна система охорони здоров'я розвалюється і вмирає, точку неповернення пройдено, приватний бізнес почав працювати в умовах реформи і вдячний за це", - сказав він.

М.Скавронський нагадав, що "обидва кандидати декларували підтримку реформи й особисто в. о. міністра охорони здоров'я У.Супрун після виборів".

"Перевіримо це на ділі після 1 липня 2019 року, коли має стартувати нова програма НСЗУ і МОЗ "Безоплатна діагностика". Підтримку або відкат від реформи буде видно під час формування бюджету на охорону здоров'я 2020 року", - вважає експерт.

У свою чергу СЕО American Hospital Kiуv Олексій Шершньов вважає, що навіть у разі перемоги В.Зеленського атак на У.Супрун і медреформу, "судячи з показової підтримки кандидата", не буде.

Водночас експерт допускає загальмування деяких процесів її імплементації.

"Інше питання, що комусь, можливо, захочеться пограти в політику напередодні парламентських виборів, зокрема й Кабміну, тому можуть гальмуватися якісь речі щодо імплементації", - сказав він.

На думку О.Шершньова, "в реформі нічого переглядати".

"Концептуальний принцип money follows patient ("гроші йдуть за пацієнтом") однозначний, і будь-який перегляд означає скасування медреформи", - сказав він.

Експерт вважає, що індикаторами спроб перешкодити впровадженню реформи буде невнесення до проекту бюджету достатньо грошей для НСЗУ, блокування e-Health різними технічними способами, такими як невидача сертифікатів КСЗІ, затягування затвердження Кабміном потрібних підзаконних актів, а також саботаж реформи місцевим самоврядуванням, "як є спроби в Києві, будь-які системні нападки й суди, як нещодавно було з У.Супрун".

Водночас голова правління громадської організації "Платформа здоров'я" та експерт групи "Реформи системи охорони здоров'я" в коаліції "Реанімаційний пакет реформ" (РПР) Тимофій Бадіков побоюється, що "зміна президента вплине на долю медреформи в Україні, й не на краще", зокрема через можливі зміни в реалізації реформи на місцях.

"Якщо нинішній президент збереже свою посаду, то виборчий струс точно буде менш відчутним для медреформи. П.Порошенко зацікавлений, щоб президентська програма з реформування сільської медицини продовжувала реалізовуватися як невід'ємна частина реформування системи охорони здоров'я, те саме стосується урядових програм "Доступні ліки" та "Безоплатна діагностика". В інтересах уряду, президента та президентської вертикалі, щоб ці програми працювали. По суті, реформа почала впроваджуватися за президентства П.Порошенка, й це те, чим він пишається", - сказав він.

Водночас, розглядаючи варіант перемоги В.Зеленського, експерт зазначив, що "абсолютно незрозуміло, хто обійме ключові посади".

"Чи не будуть це люди, пов'язані з фарммафією або з корупційними історіями в медичних вишах? Чи не ввійдуть у владу головні лікарі - противники реформи? У будь-якому разі, новим людям знадобиться час, щоб розібратися з новими обов'язками, а реформа має тривати", - сказав він.

При цьому Т.Бадіков сумнівається, що, незважаючи на публічну підтримку В.Зеленського команди У.Супрун, цей кандидат "зможе захистити її від нападок противників із депутатського корпусу".

"Медична спільнота відчула переваги медреформи. Спілкуючись із сотнями лікарів і пацієнтів у всій Україні, я бачу, як вони не бояться публічно підтримувати нинішнього президента України. Медична спільнота відчула переваги медреформи й готова боротися за неї. Боротьба за президента стала боротьбою за майбутнє медреформи", - резюмував експерт.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дніпропетровська область отримала від чеських партнерів мобільне реанімаційне відділення на 13 пацієнтів

МОЗ завершило перевірку ВЛК у Києві

Усі бюро судмедекспертизи до середини 2024 року увійдуть до єдиної національної системи під управлінням МОЗ - Кузін

Через війну в Україні не діагностують до 30% випадків туберкульозу

Українські клініки отримають іще 73 потужні генератори в рамках проєкту МОЗ і СБ

Фонд UNFPA за підтримки Швеції та Норвегії передав Україні ще дві мобільні гінекологічні клініки

Кабмін затвердив стратегію добровільного донорства крові до 2028 року

У Києві почалося створення найсучаснішого Центра протезування для військових - Кличко

Мерія Лондона повідомила про початок благодійної програми з відправки авто в Україну на базі ініціативи Кличка

Волонтери ТЧХУ Житомирщини зустріли 51-й евакуаційний поїзд із Донецької області

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА