13:43 09.04.2019

"Сірий" імпорт залишається поширеним явищем на фармринку України

2 хв читати
"Сірий" імпорт залишається поширеним явищем на фармринку України

"Сірий" імпорт залишається поширеним на фармацевтичному ринку України явищем, вважає виконавчий директор комітету з охорони здоров'я Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА) Наталія Сергієнко.

"Крім фальсифікату, який є навмисним порушенням, коли ліки підробляють і змінюється їхній якісний склад, дуже поширене в Україні таке явище, як "сірий" імпорт. Лікарський засіб при цьому є оригінальним, але його ввезення в Україну не було санкціоновано виробником і, відповідно, ланцюг його поставки неможливо відстежити, щоб гарантувати якість", - сказала вона агентству "Інтерфакс-Україна".

За оцінкою Н.Сергієнко, "сірий" імпорт є великою проблемою, "яка підриває імідж виробників, а в підсумку - і довіру пацієнтів до лікування відповідним препаратом".

"На жаль, боротьба з "сірим" імпортом з боку правоохоронних і контролюючих органів оцінюється ринком як неефективна і на етапі імпорту, і в обороті", - сказав вона.

Н.Сергієнко зазначила, що за інформацією компаній-членів ЄБА, розповсюджувачами такої продукції на території України часто є окремі лікарі, лікарні, онлайн аптеки.

"Ці канали збуту активно використовуються. Боротьба з цими каналами поширення нелегальної продукції, на наш погляд, майже не ведеться. Ініціаторами точкової боротьби з виявленою нелегальною продукцією стають, як правило, лише самі компанії. Необхідно більше активності в цьому питанні від відповідальних органів", - вважає експерт.

При цьому, на думку Н.Сергієнко, введення 2Д-маркування пакувань лікарських засобів для запобігання фальсифікації не приведе до успіхів у боротьбі з "сірим" імпортом ліків.

"Ліки будуть вироблені легально і матимуть кодування, але якщо вони при цьому будуть завезені нелегально і потраплять до відповідного каналу збуту, пацієнт отримає продукт, якість якого ніхто не може гарантувати", - наголосила вона.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів схвалив Концепцію державної політики щодо запобігання фальсифікації лікарських засобів та затвердив план заходів щодо її реалізації. Концепція передбачає створення єдиної державної системи моніторингу обігу лікарських засобів та маркування контрольними (ідентифікаційними) знаками пакувань лікарських засобів.

Згідно з аналітичною запискою до концепції, за даними проведених ВООЗ досліджень, майже 10,5% лікарських засобів, які використовуються в країнах із низьким і середнім рівнем доходів, є фальсифікатом.

Водночас аналітики МОЗ України відзначають відсутність в країні статистичних даних про масштаби фальсифікації ліків.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА