11:03 10.04.2019

Фонд EEGF III під управлінням Horizon Capital став міноритарієм медмережі "Добробут"

4 хв читати
Фонд EEGF III під управлінням Horizon Capital став міноритарієм медмережі "Добробут"

Фонд Emerging Europe Growth Fund III, LP (EEGF III) під керуванням Horizon Capital придбав міноритарний пакет акцій компанії "Добробут" - однієї з провідних приватної медичної мережі поліклінік і спеціалізованих центрів у Києві та Київській області, йдеться в повідомленні компаній у середу.

"Наші плани потребують серйозних інвестицій і знання, досвід і капітал Horizon Capital підтримають наш амбітний стратегічний план", - наведено в релізі коментар генерального директора і співвласника "Добробуту" Олега Калашникова.

За його словами, в найближчих планах - відкриття ще одного лікувального центру в Києві на 10 тис. кв. м із втіленням світового досвіду в хірургії, онкології та кардіохірургії.

Засновник і головний виконавчий директор Horizon Capital Олена Кошарна висловила думку, що вхід Horizon Capital до цього стратегічного сектора разом із підтримкою його міжнародних інституціональних інвесторів дасть змогу привнести капітал, прозорість і сучасне обладнання.

Учасники угоди не розголошують її умови, однак О.Калашников зазначив, що "йдеться не про продаж частини бізнесу, а про нарощування капіталу і збільшення масштабу компанії".

"У нас амбітні плани щодо подальшого розвитку мережі - це і відкриття нових клінік, і розширення медичних напрямів, і освоєння нових компетенцій", - наголосив він.

Наприкінці березня Антимонопольний комітет України (АМКУ) повідомив, що надав кіпрській Dealbeta Investments Limited, створеній фондом EEGF III, разом із О.Калашниковим право на контроль над кіпрською компанією Satumco Limited - власником медмережі "Добробут".

До цього в січні 2019 року АМКУ розпочав розгляд справи про придбання Satumco Limited однієї з найстаріших приватних клінік Києва - клініки "Борис".

Медцентр "Добробут" було створено у 2001 році, раніше мав філії в Донецьку та Ялті, однак тепер його активи зосереджені в Києві та розширені до великої мережі. Зокрема, нині вона включає станцію невідкладної допомоги, дитячі поліклініки на правому і лівому березі, поліклініки для дорослих на правому і лівому березі, стаціонар для дорослих і дітей, дитячу і дорослу хірургію, лікувально-діагностичний центр, клінічний центр "Добробут-онкологія", а також центр клінічної неврології, нейрореабілітації та відновлювальної медицини.

У січні 2018 року група інвесторів у складі інвестиційної компанії "Конкорд Капітал" і акціонера української національної мережі оптик "Люксоптика" Олега Калашникова придбала у корпорації UBG (обидві - Київ) 80% мережі клінік "Добробут". Власником корпорації UBG був народний депутат Руслан Демчак (фракція "Блок Петра Порошенка"), який залишався власником 20% акцій мережі клінік.

Нині, згідно з держреєстром, у багатьох компаніях мережі (ТОВ МЦ "Добробут - невідкладна допомога" з виручкою за 2017 рік 38,5 млн грн, МЦ "Добробут-поліклініка" - 347,8 млн грн, МЦ "Добробут-стаціонар" - 48,9 млн грн, "Дитячий МЦ "Добробут" - 73,6 млн грн, МЦ "Добробут-дитинство" - 22,2 млн грн) компанії Satumco Limited належить 99%, а її бенефіціарами зазначені власник та голова "Конкорд Капітал" Ігор Мазепа та акціонер української національної мережі оптик "Люксоптика" О.Калашников.

У січні 2019 року Horizon Capital оголосив про те, що зібрав $200 млн для свого третього фонду - EEGF III, LP, інвестиційна стратегія якого орієнтована на швидко зростаючі експортно орієнтовані компанії, що використовують українську конкурентоспроможну платформу собівартості для генерації глобальних доходів насамперед у сфері ІТ, легкої промисловості, харчування та сільського господарства. Також фонд має намір здійснювати інвестиції в окремі високорозвинені сегменти, орієнтовані на внутрішній ринок, наприклад електронну комерцію, охорону здоров'я і фармацевтику, споживчі товари та послуги. Розмір інвестицій становитиме від $5 млн до $20 млн в одну компанію, які буде вкладено протягом наступних 2-3 років.

З моменту запуску в червні 2017 EEGF III здійснив вісім інвестицій. Фонд був зібраний у грудні 2018 у розмірі $200 млн та оголошений у січні 2019 року. Серед інвестицій фонду - Genesis, глобальна продуктова IT-компанія; Intellias, велика компанія з надання ІТ-послуг; Ярич, провідний виробник печива; MAIB, банк №1 у Молдові; Ajax Systems, провідний виробник професійних систем безпеки в Україні тощо.

Horizon Capital заснована в 2006 році чотирма партнерами, які розпочали свою співпрацю з інвестиційного фонду Western NIS Enterprise Fund (WNISEF), створеного американським урядом у 1994 році з капіталом $150 млн для України і Молдови.

Наразі мажоритарієм і головним виконавчим директором Horizon Capital є Олена Кошарна. Офіси компанії розташовані в Києві та Чикаго.

Horizon Capital управляє чотирма фондами прямих інвестицій (понад 40 інституціональних інвесторів) з активами понад $850 млн, серед яких WNISEF, EEGF (створений у 2006 році з капіталом $132 млн) і EEGF II (створений у 2008 році з капіталом $370 млн). Кошти зазначених фондів інвестуються компанією в проекти в Україні та Молдові. Загалом було проінвестовано понад $650 млн у 140 компаній, в яких працюють 46 тис. осіб в Україні та регіоні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА