16:41 24.05.2019

МОЗ інвестує в превентивну медицину з 2016 року

2 хв читати
МОЗ інвестує в превентивну медицину з 2016 року

Розвиток профілактики є одним із ключових аспектів трансформації системи охорони здоров'я, повідомляється на сайті Міністерства охорона здоров'я.

Згідно з повідомленням, програма розвитку профілактики реалізується з 2016 року, зокрема, майже 28 млн українців обрали свого сімейного лікаря, терапевта і педіатра, які не лише лікують, а й консультують щодо здорового способу життя, корисних звичок і допомагають позбутися залежностей, стежать за графіком вакцинації. Ці послуги включені в список послуг первинної медичної допомоги. Також до цього списку входять профілактичні огляди та аналізи для груп ризику семи захворювань: цукрового діабету, ВІЛ, туберкульозу, раку молочної залози, гіпертонічної хвороби та інших серцево-судинних захворювань, колекторального раку та раку передміхурової залози. Ці послуги завжди безоплатні для пацієнта.

МОЗ також розробило програму популяризації здорового способу життя: затверджено національний план боротьби з неінфекційними захворюваннями, згідно з яким почали системно впроваджуватися заходи з профілактики хвороб, що викликані не інфекціями, а способом життя та умовами навколишнього середовища (паління, вживання алкоголю, нездорове харчування, недостатня фізична активність тощо).

Нині, крім того, активно розвивається Центр громадського здоров'я, що відповідає за профілактику захворюваності, боротьбу з епідеміями, епідеміологічний нагляд, біологічну безпеку, стратегічне управління у сфері громадського здоров'я.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський під час виступу на iForum у Києві в четвер висловив думку про необхідність вкладати кошти в профілактику хвороб.

"Світ вкладає в превентивну медицину, якщо ми говоримо про медицину, приміром. У що вкладаємося ми? Ми різними розумними фразами говоримо, що нам потрібна діджиталізація медицини, прорив, нормальні умови, клініки. Це зрозуміло, але цього мало", - сказав він.

Зеленський зазначив, що в Україні вкладають у медицину лікування хвороб, а у світі нині люди своїм розумом вкладаються в превентивну медицину.

Президент навів як приклад таких інновацій у медицині нещодавню розробку дослідників із Массачусетського технологічного інституту, яка виявляє ризик розвитку раку грудей на кілька років уперед.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА