16:28 31.05.2019

Законопроект про легалізацію медканабісу можуть проголосувати у ВР наступного тижня

3 хв читати
Законопроект про легалізацію медканабісу можуть проголосувати у ВР наступного тижня

Законопроект про легалізацію медичного канабісу (№10313) можуть проголосувати наступного тижня, прогнозує один із його авторів депутат Олександр Опанасенко.

"Законопроект зареєстрували тільки 20 травня, його мали проголосувати 28 травня, він був на порядку денному, але не встигли проголосувати. Сподіваюся, що 6 червня він стоятиме першим у порядку денному і буде кворум, щоб голосування було результативним і законопроект був проголосований ", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" в кулуарах ІІ Міжнародної медичної канабіс конференції IMCC-2019 у Києві в п'ятницю.

Депутат нагадав, що законопроект підготовлено на основі відповідної петиції, яка набрала необхідну кількість голосів, і є пріоритетним для розгляду Верховною Радою.

"Цей нормативний акт автоматично потрапляє до порядку денного і має бути розглянутий на першому пленарному засіданні", - сказав він.

Опанасенко вважає, що законопроект може ухвалити нинішній склад Верховної Ради в другому читанні.

"Ми робитимемо все необхідне, щоб цей закон пройшов і перше, і друге читання. А якщо його ухвалять у першому читанні, то він перейде в наступну каденцію, яка і розглядатиме його в другому читанні. Якщо ж його не ухвалять у першому читанні, то дві фракції, які стовідсотково будуть у наступному парламенті, поставили підписи, що цей закон ухвалюватиметься", - сказав він.

При цьому депутат зазначив, що необхідні для реалізації цього закону нормативні акти можуть бути розроблені й ухвалені протягом шести місяців. "Частину питань розроблятиме МОЗ, частину МВС. Я думаю, що частину питань буде покладено на Міністерство науки і освіти, тому що цілий блок питань у законопроекті пов'язаний із науковими дослідженнями", - повідомив він.

Водночас Опанасенко зазначив, що автори законопроекту ставили перед собою завдання максимально вписати можливості застосування медичного канабісу в медичних цілях у чинну нормативну базу.

"Ми не вигадували якихось нових алгоритмів і процедур, ми хотіли максимально вписатися в нинішню систему координат", - сказав він.

Депутат наголосив, що автори законопроекту ставили перед собою завдання врегулювати можливість українців отримувати ліки з канабіоїдами нарівні з іншими групами знеболювальних препаратів і отримати доступ до новітніх медичних технологій, дати науковцям можливість здійснювати заборонені сьогодні дослідження в цьому напрямі, а також створювати сировинну базу для виробництва цих препаратів, зокрема вирощувати медичний канабіс.

При цьому Опансенко зазначив, що закон не передбачає бюджетних закупівель препаратів медичного канабісу.

Як повідомлялося, законопроект про зміни до чинного законодавства щодо забезпечення фундаментального права особистості на життя, який передбачає, зокрема, легалізацію обігу медичного канабісу (законопроект №10313), зареєстрували 102 депутати з різних фракцій.

Наприкінці січня на сайті Верховної Ради зареєстрували петицію за легалізацію медичного канабісу, яка за 42 дні набрала необхідні для її розгляду 25 тис. підписів.

За інформацією Української асоціації медичного канабісу, відсутність доступу українських громадян до медичного канабісу "порушує конституційне право близько 2 млн громадян на життя і доступ до ефективного лікування".

Петиція вимагає законодавчо врегулювати доступ пацієнтів до препаратів із канабісом під час лікування хронічного болю, епілепсії, анорексії, посттравматичного синдрому, захворювань імунної системи, артриту і ревматизму, астми, хвороби Альцгеймера, хвороби Паркінсона, хореї Гантінгтона, герпесу, виразок, втрати ваги під час СНІДу, діабетичної нейропатії, різних форм склерозу і багатьох інших важких хвороб.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дніпропетровська область отримала від чеських партнерів мобільне реанімаційне відділення на 13 пацієнтів

МОЗ завершило перевірку ВЛК у Києві

Усі бюро судмедекспертизи до середини 2024 року увійдуть до єдиної національної системи під управлінням МОЗ - Кузін

Через війну в Україні не діагностують до 30% випадків туберкульозу

Українські клініки отримають іще 73 потужні генератори в рамках проєкту МОЗ і СБ

Фонд UNFPA за підтримки Швеції та Норвегії передав Україні ще дві мобільні гінекологічні клініки

Кабмін затвердив стратегію добровільного донорства крові до 2028 року

У Києві почалося створення найсучаснішого Центра протезування для військових - Кличко

Мерія Лондона повідомила про початок благодійної програми з відправки авто в Україну на базі ініціативи Кличка

Волонтери ТЧХУ Житомирщини зустріли 51-й евакуаційний поїзд із Донецької області

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА