12:36 11.06.2019

Центральна база даних eHealth безпечна для внесення та зберігання електронних даних

3 хв читати
Центральна база даних eHealth безпечна для внесення та зберігання електронних даних

Центральна база даних електронної системи охорони здоров'я (eHealth) відповідає чинному законодавству України про захист інформації та безпечна для внесення і зберігання електронних даних, повідомив голова Національної служби здоров'я України (НСЗУ) Олег Петренко.

"Центральна база даних електронної системи охорони здоров'я (eHealth) відповідає чинному законодавству України про захист інформації. Вона має експертний висновок на технічні засоби гарантування безпеки інформації в ній. Отже, вона безпечна для внесення і зберігання електронних даних", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна".

Петренко зазначив, що медичні інформаційні системи (МІС), через які медзаклади працюють із центральною базою даних (ЦБД) електронної охорони здоров'я, пройшли тестування на відповідність технічним умовам відповідно до програм, розроблених ДП "Електронне здоров'я" і затверджених НСЗУ, і схвалені до роботи з ЦБД. Канали зв'язку між МІС і ЦБД теж надійно захищені, що перевірено строгими тестами з кібербезпеки.

Голова НСЗУ зазначив, що для дотримання актуальності й точності всіх даних, що зберігаються в центральній базі даних електронної охорони здоров'я, НСЗУ відповідно до законодавства регулярно здійснює заходи щодо їх верифікації, зокрема, відключення даних про померлих, онлайн і офлайн дедублікацію даних - щоб уникнути дублів даних у системі, а також здійснює інші дії за мотивованим зверненням.

Петренко звернув увагу, що Центральна база даних інтегрована з найважливішими державними реєстрами: Державним реєстром актів цивільного стану (саме на основі його даних здійснюється відключення декларацій померлих), підписано протокол співпраці з реєстром Державної фіскальної служби - для можливості верифікувати актуальні дані фізичних осіб - паспортні дані, ІПН.

Крім того, Центральна база даних інтегрована з Єдиним державним реєстром юридичних і фізичних осіб. "Наприклад, медичний заклад, який перестав існувати, виключається з центральної бази даних й оплати за договором на такий заклад піти не зможуть. Також центральна база даних інтегрована з ліцензійними реєстрами Держлікслужби і МОЗ", - пояснив Петренко.

Голова НСЗУ нагадав, що взаємодії між державними реєстрами відбуваються за допомогою системи електронної взаємодії державних реєстрів та баз даних "Трембіта", яка дає змогу відомствам та органам влади безпечно й оперативно обмінюватися необхідною інформацією.

"Перша така взаємодія відбулася між НСЗУ і Держлікслужбою й дала змогу спростити процедуру перевірки аптечних установ на наявність ліцензії. Такі перевірки забезпечують упевненість у тому, що лікарські засоби за програмою "Доступні ліки" відпускають лише ті аптечні заклади, які мають діючу ліцензію. Відповідно, відшкодування вартості лікарських засобів за рахунок коштів державного бюджету отримують ті аптеки, які працюють на законних підставах", - сказав він.

Петренко звернув увагу, що інтеграція з державними реєстрами, розроблені алгоритми і механізми верифікації забезпечують актуальність та достовірність даних у центральній базі даних електронної системи охорони здоров'я.

"Це - запорука цільового та ефективного використання державних коштів у системі охорони здоров'я, яка має працювати в інтересах пацієнта", - наголосив голова НСЗУ.

Як повідомлялося, НСЗУ і Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками (Держлікслужба) розпочали обмін даними через національну систему електронної взаємодії "Трембіта", що дає змогу здійснювати більше ніж один мільйон перевірок даних щомісяця.

Систему "Трембіта" впроваджено для ефективної реалізації урядової програми реімбурсації (відшкодування вартості) "Доступні ліки".

Електронна взаємодія між відомствами дає змогу перевіряти законність отримання аптечними установами відшкодування з держбюджету за відпущені ліки громадянам у рамках програми.

Предметом перевірки є ліцензія на здійснення діяльності з роздрібної реалізації лікарських засобів. Наявність ліцензії автоматично перевірятиметься завдяки системі "Трембіта" тричі: під час реєстрації та укладення договору між аптеками і НСЗУ, погашення електронних рецептів в аптеках та подання аптеками звітів НСЗУ про відпущені лікарські засоби, на підставі яких здійснюється відшкодування їх вартості.

Система "Трембіта" здатна забезпечити глобальний реінжиніринг процесів державного управління для їхньої оптимізації та прозорості. Система здійснює обмін даними без участі людини, що значно прискорює процес надання послуг, зменшує можливість механічних помилок і корупційних ризиків.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА