16:07 25.06.2019

Щорічні втрати "Фармак" від використання фармфірмою "Дарниця" ТМ "Корвалол" становлять десятки мільйонів гривень - "Фармак"

3 хв читати
Щорічні втрати "Фармак" від використання фармфірмою "Дарниця" ТМ "Корвалол" становлять десятки мільйонів гривень - "Фармак"

Щорічні втрати фармацевтичної компанії ПАТ "Фармак" (Київ) від використання ПрАТ "Фармацевтична фірма "Дарниця" торговельної марки "Корвалол" становлять десятки мільйонів гривень.

Про це агентству "Інтерфакс-Україна" повідомив директор із правового забезпечення ПАТ "Фармак" Дмитро Таранчук.

"Втрачено мільйони. Втрати компанії "Фармак" через використання ТМ "Корвалол" компанією "Дарниця" оцінюються десятками мільйонів гривень щорічно. Внаслідок появи на ринку препарату з такою самою назвою споживачів ввели в оману", - сказав він.

За словами юриста, "недобросовісні конкуренти відібрали майже половину ринку в компанії "Фармак", яка випускає "Корвалол" з 1959 року". Зокрема, у 2017 році обсяги роздрібного продажу корвалолу виробництва фармфірми "Дарниця" становили 43 млн грн, "Фармак" у 2017 році реалізував корвалолу на 44 млн грн.

У 2018 році 64% продажу корвалолу мав "Фармак", 36% - "Дарниця".

"У просування бренда "Корвалол" компанія "Фармак" вкладає значні зусилля та кошти десятиліттями. Водночас ми стикаємося з "Корвалолом" конкурента, і хотілося б, щоб усі учасники ринку розуміли, що це - порушення закону. Виводити на ринок продукт із добре відомою назвою набагато легше, навіть якщо вставити в бренд назву своєї компанії з розрахунком, що споживачі не дуже розуміють різниці", - сказав Таранчук.

Він нагадав, що в Україні є кілька кейсів боротьби фармвиробників за право на торговельну марку. Зокрема, однією з таких справ є судова справа між фармкомпанією "Берлін-Хемі" і ТОВ "Фармацевтична компанія "Здоров'я", яка тривала з 2013-го до 2018 року навколо торговельної марки "Еспумізан", що належить "Берлін-Хемі", і препарату "Еспузін-Здоров'я", яке зареєструвала фармакологічна компанія "Здоров'я".

"Господарський суд Києва ухвалив рішення, яке залишено в силі постановою Київського апеляційного господарського суду, згідно з яким скасував держреєстрацію "Еспузін-Здоров'я" і вилучив його з державного реєстру. Також суд заборонив відповідачеві використовувати та зобов'язав усунути позначення "Еспузін" із лікарських засобів власного виробництва. Вищий господарський суд залишив це рішення в силі, а Верховний Суд відмовив у перегляді", - сказав він.

Як повідомлялося, Велика палата Верховного суду має намір 25 червня ухвалити рішення у справі щодо права ПрАТ "Фармак" (Київ) на відому марку "Корвалол Corvalolum".

За право використовувати торговельну марку "Корвалол" судовий спір ведуть лідери вітчизняного фармринку - ПАТ "Фармак" і Фармфірма "Дарниця".

Раніше Київський апеляційний господарський суд за апеляційною скаргою ПАТ "Фармацевтична фірма "Дарниця" скасував рішення Апеляційної палати Мінекономрозвитку про визнання загальновідомим позначення "Корвалол Сorvalolum".

У листопаді 2018 року Верховний суд направив справу стосовно добре відомої марки "Корвалол Corvalolum" на розгляд Великої палати Верховного Суду.

У липні 2017 року Апеляційна палата МЕРТ визнала добре відомою в Україні торговельну марку "Корвалол Corvalolum", що належить ПАТ "Фармак".

Фармфірма "Дарниця" (Київ), у свою чергу, обстоювала право випускати власний препарат "Корвалол" і звернулася до Господарського суду Києва з вимогою визнати це рішення МЕРТ нечинним, зокрема, мотивувавши позовні вимоги тим, що популярність знака не підтверджується фактичними даними й доказами, що містяться в матеріалах справи апеляційної палати МЕРТ. Суд першої інстанції відмовив фармфірмі в задоволенні позову, проте "Дарниця" оскаржила це рішення в Господарському апеляційному суді Києва, який задовольнив позов.

Як стверджують у "Фармак", "історично позначення "Корвалол", який випускається з 1960 року, належить саме "Фармак", оскільки препарат було створено в 1960 році на Київському хіміко-фармацевтичному заводі ім. Ломоносова, правонаступником якого є ПАТ "Фармак".

З 1991 року ПАТ "Фармак" - єдиний виробник цього лікарського засобу на пострадянському просторі. При цьому ТМ "Корвалол" захищена в 15 країнах Європи та Середньої Азії, таких як Німеччина, Польща, Литва, Латвія, Білорусь, Молдова, Румунія, Болгарія, Туркменістан, Вірменія, Грузія, Азербайджан, Таджикистан, Киргизстан і Казахстан.

Фармфірма "Дарниця" входить до десятка найбільших фармвиробників України й до десятка найбільших госпітальних постачальників. Її кінцевим бенефіціаром є Гліб Загорій.

ПАТ "Фармак" входить до трійки лідерів фармгалузі України, є членом асоціації "Виробники ліків України" (АВЛУ). Бенефіціар компанії - голова наглядової ради Філя Жебровська.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ситуація з туберкульозом залишається складною по всій країні, найбільший рівень захворюваності в п'яти областях

Дніпропетровська область отримала від чеських партнерів мобільне реанімаційне відділення на 13 пацієнтів

МОЗ завершило перевірку ВЛК у Києві

Усі бюро судмедекспертизи до середини 2024 року увійдуть до єдиної національної системи під управлінням МОЗ - Кузін

Через війну в Україні не діагностують до 30% випадків туберкульозу

Українські клініки отримають іще 73 потужні генератори в рамках проєкту МОЗ і СБ

Фонд UNFPA за підтримки Швеції та Норвегії передав Україні ще дві мобільні гінекологічні клініки

Кабмін затвердив стратегію добровільного донорства крові до 2028 року

У Києві почалося створення найсучаснішого Центра протезування для військових - Кличко

Мерія Лондона повідомила про початок благодійної програми з відправки авто в Україну на базі ініціативи Кличка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА