19:05 02.07.2019

Більш як половина пацієнтів з інвалідністю внаслідок психічних захворювань купують ліки за власний рахунок

2 хв читати
Більш як половина пацієнтів з інвалідністю внаслідок психічних захворювань купують ліки за власний рахунок

Громадська організація "Коаліція захисту прав осіб з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень" у квітні-травні 2019 року провела моніторинг стану виконання державних гарантій безкоштовного або пільгового доступу до лікарських засобів для осіб з інвалідністю внаслідок інтелектуальних або психічних порушень, повідомляє ГО у Facebook .

Згідно з повідомленням, моніторинг проводився в усіх регіонах України шляхом опитування законних представників людей із психіатричними діагнозами, лікарів-психіатрів і самих людей з інвалідністю.

"Моніторинг виявив безліч складних питань, пов'язаних із безперешкодним доступом до ліків осіб з інвалідністю внаслідок інтелектуальних або психічних порушень із застосуванням медикаментозної терапії загалом. Більшість пацієнтів, зокрема, купують ліки за власні гроші, про постанови Кабінету Міністрів України №1303 і № 333, які дають право на безкоштовні та пільгові ліки, і їх зміст не знають чи знають тільки частково, зі слів інших пацієнтів", - зазначено в повідомленні.

Крім того, моніторинг виявив, що серед переліку безкоштовних і пільгових препаратів дуже малий вибір ліків-нейролептиків, відсутні антипсихотики нового покоління з меншою кількістю побічних ефектів, а пацієнтам надається недостатня інформація про отримання комплексної консультації від психіатра, інформація з прийому лікарських засобів і про очікувані результати та можливі ускладнення.

У повідомленні наголошується, що безкоштовний або пільговий відпуск лікарських засобів здійснюється за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування. У державних і комунальних закладах охорони здоров'я медична допомога надається безоплатно. 30-40% осіб із числа тих, що перебувають на психіатричному обліку в Україні, можуть лікуватися амбулаторно.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

Фармроздріб у 2024 р. підхопив минулорічний тренд зростання частки дієтичних добавок і ВТМ аптечних мереж - експерт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА