10:05 11.07.2019

Витрати лікарень на медпослуги, ліки і харчування увійдуть до програми держмедгарантій - МОЗ

2 хв читати
Витрати лікарень на медпослуги, ліки і харчування увійдуть до програми держмедгарантій - МОЗ

Витрати лікарень на надання медичних послуг, ліки в рамках Національного переліку лікарських засобів, а також витрати на харчування пацієнтів увійдуть до програми державних медичних гарантій, повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

"Вартість послуг у програмі медичних гарантій включатиме всі поточні витрати лікарень на медичні послуги пацієнту, зокрема на роботу медиків, ліки, в рамках Національного переліку та харчування", - інформує МОЗ.

У відомстві нагадують, що наразі в Полтавській області проходить пілотний проект із запуску механізмів фінансування стаціонарної медичної допомоги через Національну службу здоров'я України (НСЗУ).

"Перші три місяці пілотування проекту в цій області показують, що ефективні установи отримують більше фінансування. Адже тепер НСЗУ оплачує лікування пацієнтів у тих лікарнях, де вони реально обслуговуються", - повідомляє МОЗ.

Водночас відомство зазначає: "Пілотний проект у Полтавській області - чисто технічний, створений саме для відпрацювання механізму контрактування та фінансування НСЗУ на рівні спеціалізованих лікарень... Місцева влада області та НСЗУ перебувають у постійному контакті й повністю контролюють ситуацію".

У МОЗ наголошують, що тарифи, за якими в рамках пілотного проекту отримують оплату 56 лікарень Полтавської області, діятиме тільки в 2019 році й у рамках цього проекту.

"Програма медичних гарантій, яка запрацює з 1 січня 2020 року, уде працюватиме за іншими тарифами. Нині програма розробляється, зокрема і з урахуванням досвіду пілотного проекту в Полтавській області. Досвід області важливий для належного запуску програми медичних гарантій у 2020 році", - зазначили в МОЗ.

Відомство звернуло увагу також на те, що оплата комунальних послуг для медустанов закріплена Бюджетним кодексом за місцевими бюджетами. Місцева влада як власник медичних установ зобов'язана забезпечити доступність цих установ для жителів міста, села, області, а капітальні витрати є інвестиціями громади в належну їй лікарню.

Раніше ЗМІ повідомили, що голова Херсонської облради Владислав Мангер заявив, що медустанови Полтавської області, які беруть участь у пілотному проекті, "потрапили у фінансову пастку, оскільки кошти НСЗУ не покривають витрат на харчування, поточні витрати, оплату комунальних послуг, капітальні витрати", а також, що тільки в Полтавській області мед заклади пройшли автономізацію.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА