10:06 11.07.2019

Лідерами з автономізації комунальних медзакладів є Полтавська, Харківська і Волинська області - МОЗ

2 хв читати
Лідерами з автономізації комунальних медзакладів є Полтавська, Харківська і Волинська області - МОЗ

Лідерами з автономізації (переведення в некомерційне комунальне підприємство, НКП - ІФ) комунальних медзакладів є Полтавська, Харківська і Волинська області, повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

За його даними, наразі в Полтавській області, де з 1 квітня 2019 року проводиться пілотний проект з реформування механізму фінансування стаціонарної медичної допомоги через Національну службу здоров'я України (НСЗУ), 85% медзакладів змінили свій статус на НКП.

Крім того, автономізацію пройшло 80% медзакладів Харківської, 75% - Волинської, 73% - Рівненської, 68% - Львівської областей.

Як зазначає МОЗ, ще в шести областях у НКП переведено понад 50% лікарень, не уточнюючи цих областей.

"Ще в 11 областях йде активний процес автономізації медзакладів, який завершиться восени", - повідомляє відомство. Зокрема, в Миколаївській області вже автономізовано 29% лікарень, ще 51% перебувають у процесі автономізації - через кілька місяців 80% клінік області матимуть статус НКП. Разом із тим у Херсонській області в НКП реорганізовано тільки 29% лікарень, у процесі автономізації ще 12%.

"Це означає, що, швидше за все, Херсонська область не встигне реорганізувати 59% своїх медзакладів до кінця 2019 року. Таким чином, ці клініки залишаться без можливості укладати договори із НСЗУ і, відповідно, не отримуватимуть коштів за надання медичних послуг. Місцевій владі доведеться шукати інші способи фінансування своїх лікарень, адже з 2020 року медичної субвенції не буде", - наголосили в МОЗ.

Як повідомлялося, Верховна Рада 19 жовтня 2017 року підтримала в другому читанні та в цілому законопроект №6327 про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів, який дав старт медичній реформі, зокрема змінам у системі фінансування медичних послуг. Новий механізм фінансування передбачає введення принципу "гроші йдуть за пацієнтом".

У рамках реформи було створено НСЗУ, яка виконує роль замовника медичних послуг, оплачуючи обслуговування пацієнтів із державного бюджету.

У квітні 2019 року розпочався пілотний проект зі стаціонарної медичної допомоги в Полтавській області. З 2020 року планується запустити зміни фінансування на рівні стаціонарної медичної допомоги.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

Фармроздріб у 2024 р. підхопив минулорічний тренд зростання частки дієтичних добавок і ВТМ аптечних мереж - експерт

Актуальні тенденції попиту на фармринку відображають зміни потреб населення через війну - думка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА