13:24 11.07.2019

Голосовий помічник Alexa від Amazon даватиме медичні поради британцям

2 хв читати
Голосовий помічник Alexa від Amazon даватиме медичні поради британцям

Голосовий помічник Alexa компанії Amazon.com надаватиме британським користувачам медичні поради, офіційно схвалені Національною системою охорони здоров'я (NHS) країни.

Однак критики кажуть, що для захисту персональних даних це буде катастрофою, зазначає BBC.

Про партнерство NHS з американським інтернет-гігантом Amazon оголосив британський уряд. Починаючи з цього тижня, власники Аlexa в Британії зможуть ставити голосовому помічнику питання про здоров'я, наприклад, як вилікувати мігрень або які симптоми вітрянки. Пристрій за замовчуванням видаватиме відповіді, взяті з офіційного сайту NHS.

МОЗ вважає, що це скоротить потік пацієнтів на прийом до лікаря. NHS має серйозні проблеми через брак медиків і персоналу - пацієнти іноді місяцями очікують консультації безкоштовного лікаря. Влада сподівається, що завдяки Alexa обмеженим у русі пацієнтам, людям із поганим зором і літнім буде легше скористатися консультацією, оскільки заходити в інтернет традиційним способом їм важко.

Раніше Alexa давала відповіді на питання про медицину, послуговуючись найбільш популярними інтернет-ресурсами.

Однак захисники громадянських прав занепокоєні, що через Alexa витікатимуть персональні дані громадян, включаючи інформацію про здоров'я. Amazon стверджує, що дані про медичні запити власників Alexa не передаватимуть третій стороні.

Британська влада намагається домовитися про аналогічне партнерство і з іншими компаніями, що мають подібних інтернет-помічників, зокрема Microsoft.

Британський міністр охорони здоров'я Метт Хенкок заявив, що впровадження нових технологій у роботу NHS - це продовження "революції" в системі охорони здоров'я з метою зменшення тиску на дільничних лікарів і аптекарів. У нацсистемі створено новий відділ з електронних технологій, який покликаний розширити використання IT, наприклад, при виписуванні ліків, і використовувати штучний інтелект для аналізу результатів рентгенівських і УЗД-обстежень.

Неурядова організація Big Brother Watch назвала цей план жахливим. "Медична допомога стає недоступною, довіру і приватність знищено. З точки зору захисту персональних даних - це катастрофа", - вважає директор НКО Сілкі Карло.

Представники Amazon заявили газеті The Times, що компанія не ділиться інформацією користувачів. "Усі дані зашифровані і надійно зберігаються. Клієнти можуть контролювати історію голосових запитів, дізнатися, що записано, і видалити те, що вони хочуть", - зазначили вони.

На початку цього року Amazon зіткнувся із звинуваченнями в незаконному стеженні за користувачами Alexa. Клієнти дізналися, що пристрій включається сам по собі в моменти, коли володілець не активував його, і записує все, що відбувається в кімнаті. Також звучали звинувачення в тому, що компанія несанкціоновано записує голоси дітей.

Amazon пояснив це тим, що зразки голосу потрібні для навчання штучного інтелекту, щоб він міг краще розпізнавати мову свого власника. При цьому клієнти можуть самостійно прослухати і стерти записи, зайшовши в настройки помічника.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА