20:49 11.07.2019

Лікарні системи АМНУ та ДУС увійдуть у медреформу - МОЗ

2 хв читати
Лікарні системи АМНУ та ДУС увійдуть у медреформу - МОЗ

Лікарні системи Академії медичних наук України (АМНУ) і Державного управління справами (ДУС), зокрема лікарня "Феофанія", увійдуть у медреформу і фінансуватимуться через Національну службу здоров'я України (НСЗУ), повідомило Міністерство охорони здоров'я.

"Верховна Рада не підтримала законопроект щодо виключення лікарні "Феофанія" та медзакладів АМНУ з принципу "гроші йдуть за пацієнтом", - повідомила прес-служба МОЗ.

Відомство зазначає, що, оскільки законопроект №10231 про внесення змін до Бюджетного кодексу щодо фінансування забезпечення окремих програм і закладів охорони здоров'я не було ухвалено, "усі медзалкади ДУС і НАМНУ з 2020 року мають перейти на модель плати за медичну послугу".

Для входження в медреформу медзаклади ДУС і АМНУ мають автономізуватися й укласти угоди з НСЗУ, яка оплачуватиме медпослуги в рамках програми медичних гарантій.

"З 2020 року всі медичні заклади Україні мають грати за єдиними правилами. Більше не повинно існувати привілейованих медичних систем, наприклад окремих медичних систем для депутатів і чиновників. Ми створюємо єдиний медичний простір. Лікарні відкривають свої двері для пацієнта, який має право вибрати будь-який медзаклад для свого лікування. Гроші підуть за пацієнтом. Так лікарні отримають гроші", - наводить прес-служба МОЗ слова заступника міністра Павла Ковтонюка.

У МОЗ нагадали, що для того, щоб у подальшому отримувати кошти з держбюджету за медичні послуги, надані пацієнтам, усі лікарні мають стати комунальними некомерційними підприємствами (КНП) до кінця 2019 року і підписати договори з НСЗУ.

Як повідомлялося, Комітет Верховної Ради з питань бюджету більшістю голосів підтримав законопроект, яким із процесу трансформації системи охорони здоров'я виключалися медичні заклади, що підпорядковують ДУС і НАМНУ.

Цей законопроект також підтримав урядовий комітет з економічних питань.

У квітні 2019 року депутати різних фракцій зареєстрували законопроект, що передбачає невключення в реформування системи охорони здоров'я медзакладів системи НАМНУ і ДУС та збереження за цими медзакладами прямого фінансування з держбюджету.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що його метою є впорядкування відносин у сфері фінансового забезпечення за рахунок коштів держбюджету окремих програм, діяльності закладів охорони здоров'я в процесі поетапної реалізації деяких положень закону про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення.

Раніше у квітні МОЗ повідомило про початок консультацій відомчих клінік з питань укладення договорів з НСЗУ у рамках медреформи. У пріоритетному переліку МОЗ з підготовки до роботи в медреформі були, зокрема, заклади, що перебувають у підпорядкуванні МОЗ, лікарня "Охматдит", Національний інститут раку, Інститут дитячої кардіохірургії, Інститут серця, заклади Національної академії медичних наук, заклади "Укрзалізниці", медзаклади силових відомств і ветеранів.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дніпропетровська область отримала від чеських партнерів мобільне реанімаційне відділення на 13 пацієнтів

МОЗ завершило перевірку ВЛК у Києві

Усі бюро судмедекспертизи до середини 2024 року увійдуть до єдиної національної системи під управлінням МОЗ - Кузін

Через війну в Україні не діагностують до 30% випадків туберкульозу

Українські клініки отримають іще 73 потужні генератори в рамках проєкту МОЗ і СБ

Фонд UNFPA за підтримки Швеції та Норвегії передав Україні ще дві мобільні гінекологічні клініки

Кабмін затвердив стратегію добровільного донорства крові до 2028 року

У Києві почалося створення найсучаснішого Центра протезування для військових - Кличко

Мерія Лондона повідомила про початок благодійної програми з відправки авто в Україну на базі ініціативи Кличка

Волонтери ТЧХУ Житомирщини зустріли 51-й евакуаційний поїзд із Донецької області

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА