13:51 25.07.2019

Фінансування охорони здоров'я з 2020 року буде суттєво збільшен

2 хв читати
Фінансування охорони здоров'я з 2020 року буде суттєво збільшен

Фінансування системи охорони здоров'я України з 2020 року буде суттєво збільшено, повідомив заступник міністра Павло Ковтонюк.

"Фінансування буде збільшено і збільшено досить суттєво", - сказав він на прес-конференції в Києві в четвер.

За словами Ковтонюка, що МОЗ передало до Мінфіну розрахунки щодо необхідного фінансування, щоб запустити з 2020 року програми державних медичних гарантій (ДМГ) - обсягу медичних послуг, які оплачуватимуться за кошти держбюджету.

"Сподіваюся, держбюджет буде схвалено вчасно і в тому необхідному обсязі, щоб програма ДМГ успішно запрацювала. Не секрет, що без грошей реформу в лікарнях запустити неможливо. Сподіваюся, що нові парламент і Кабінет Міністрів підтримають бюджет і програму ДМГ вчасно", - сказав він.

Водночас Ковтонюк не уточнив, наскільки буде збільшено бюджет охорони здоров'я, зазначивши, що проект бюджету охорони здоров'я було опрацьовано з Мінфіном.

За словами заступника міністра, до програми медгарантій увійдуть медпослуги за шістьма напрямами: - первинна допомога, спеціалізована амбулаторна допомога, стаціонарна допомога, екстрена допомога, паліативна допомога і реабілітація. У 2020 році лікарні надаватимуть ці послуги за новою моделлю фінансування. На таку модель фінансування спеціалізований сектор медичної допомоги повністю перейде за 2-3 роки.

Наразі команди МОЗ і НСЗУ працюють над пакетом нормативних актів про принципи фінансування усіх напрямів. До кінця року має бути ухвалено документи, що стосуються вимог до медзакладів, особливостей договорів із НСЗУ, методик розрахунку тарифів на послуги тощо.

Ковтонюк також повідомив, що Міністерство охорони здоров'я поки що не запускатиме пілотний проект за програмою "Безоплатна діагностика", що передбачає фінансування амбулаторних і діагностичних медпослуг через Національну службу здоров'я України (НСЗУ).

"Ми запланували цей пілотний проект на 2019 рік, але поки що вирішили не запускати його. Працюємо. У будь-якому разі, послуги амбулаторної медичної допомоги та діагностика увійдуть до пакету ДМГ і запрацюють із 1 січня 2020 року в рамках ДМГ", - сказав заступник міністра.

Як повідомлялося, за новою моделлю пацієнти зможуть вільно обрати медичний заклад і лікаря, у якого вони хочуть лікуватися, а Національна служба здоров'я оплатить ці послуги пацієнта без посередників.

Основними точками входу пацієнта до системи буде звернення до сімейного лікаря, терапевта або педіатра й екстрена медична допомога. Ці послуги покриватимуться НСЗУ.

Отримати доступ до спеціалізованих та інших медичних послуг у рамках програми медгарантій, які гарантовано оплатить НСЗУ, з 2020 року пацієнти зможуть за електронними направленнями від сімейного лікаря, терапевта чи педіатра. Окремо буде визначено випадки, коли можна буде звернутися до вузькопрофільних спеціалістів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Алгоритми ШІ можуть підвищити точність діагностики, але повноцінно замінити медика наразі не можуть - експерти

МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску роботи закону про медканабіс

Клініки ще семи європейських країн готуються приєднатися до програми міжнародного медичного партнерства

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

USAID запустив два проєкти відновлення медінфраструктури в Харківській і Запорізькій областях

53% відсотки опитаних українців вважають, що загроза здоров'ю від коронавірусу була перебільшена - опитування "Рейтингу"/Gallup Int.

Сучасні карети швидкої допомоги від партнерів із Німеччини доставлять на Херсонщину - ОВА

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА