15:49 29.07.2019

Україна потребує змін системи фінансування гемодіалізу

2 хв читати
Україна потребує змін системи фінансування гемодіалізу

Україна потребує змін системи фінансування гемодіалізу, щоб забезпечити потребу пацієнтів, які його потребують, вважає в.о. директора "Фрезеніус Медикал Кер Україна" Роман Шурдук.

"Необхідність змін продиктована сьогоднішнім станом діалізної галузі в країні", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна".

Шурдук зазначив, що, згідно з даними оновленого Національного реєстру хворих на хронічну хворобу нирок або пацієнтів із гострим пошкодженням нирок за 2018 рік, забезпеченість пацієнтів гемодіалізом у країні становить 176 осіб на 1 млн населення, що, за оцінкою експерта, становить менше ніж 30% від загальної потреби.

За його словами, в інших країнах послуга гемодіалізу є набагато більш доступною для пацієнтів: у Німеччині на гемодіалізі перебувають 950 пацієнтів у розрахунку на 1 млн населення, Польщі - 456, Білорусі - 285.

"Це означає, що гемодіаліз в Україні отримує приблизно лише один українець із чотирьох, кому він життєво необхідний, а це - близько 6 тис. пацієнтів. Ще 35 тис. українців наближаються до термінальної стадії хронічної ниркової недостатності й незабаром можуть потребувати замісної ниркової терапії", - сказав Шурдук.

При цьому експерт зазначив, що через нерозвинену гемодіалізну інфраструктуру пацієнти нерідко змушені добиратися до медичного закладу впродовж кількох годин.

"Навіть за умови отримання якісного гемодіалізу, що, на жаль, не є правилом, люди не можуть вести повноцінне соціальне життя, адже територіально прив'язані до діалізного центру, де мають отримувати послугу кілька разів на тиждень", - сказав він.

Шурдук позитивно оцінив перспективи переходу на закупівлю медичної послуги гемодіалізу Національною службою здоров'я України (НСЗУ) за принципом "гроші йдуть за пацієнтом" у 2020 році.

"Така модель фінансування має позитивно сприйматися і професійним співтовариством, і головне - пацієнтами, оскільки передбачає реалізацію права вибору пацієнтом місця лікування", - сказав він.

Водночас експерт наголосив: для того щоб нова модель фінансування гемодіалізу запрацювала, необхідно коректно розрахувати тариф на цю медичну послугу, забезпечити повноцінне функціонування реєстру пацієнтів для збору реальної статистики і визначення потреби в гемодіалізі, а також забезпечити конкуренцію між медичними закладами різної форми власності.

"У цих умовах раціоналізуються використання коштів закладами охорони здоров'я і буде знижено корупційні ризики. А головне - якість надання послуг невпинно зростатиме, як і кількість місць лікування, оскільки реалізація такого сценарію залучить іноземні інвестиції в медичну інфраструктуру України", - сказав він.

"Пацієнтське співтовариство, професійне середовище і бізнес украй зацікавлені у впровадженні сучасних і прозорих правил гри. Підвищення рівня надання допомоги та її доступності в такому разі стануть незворотними", - наголосив Шурдук.

Як повідомлялося з посиланням на заступника міністра охорони здоров'я Павла Ковтонюка, НСЗУ почне фінансувати програму гемодіалізу з 2020 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА