14:34 12.08.2019

Поважна рада оголосила лауреатів "Ордена Святого Пантелеймона"

4 хв читати
Поважна рада оголосила лауреатів "Ордена Святого Пантелеймона"

Поважна рада відзнаки за професіоналізм і милосердя "Ордена Святого Пантелеймона" з 20 номінантів вибрала переможців в п'яти номінаціях, повідомив голова ради Василь Князевич на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в понеділок.

Щорічне нагородження відбулося 9 серпня в Києві. У ньому взяли участь понад 600 вчених, лікарів, громадських діячів, благодійників та представників духовенства.

"Це значуща подія для багатьох українців. 10 років ми намагалися вийти на цей рівень, починаючи з відзнаки, яка засновувалася державою разом з трьома українськими церквами. Наразі наш проект розростається - у нас є чотири переможці з різних країн світу. Я впевнений , що перспектива велика", - сказав Князевич.

У свою чергу, директор Національного інституту серцево-судинної хірургії, член Поважної ради Василь Лазоришинець зазначив, що нагородження демонструє інноваційні досягнення українських вчених-медиків, які активно впроваджуються по всьому світу.

"Завдяки цій події ми побачили, що є гідні люди, які трудяться і мають досягнення не тільки професійні, а й наукові, інноваційні, які тільки-тільки впроваджуються в усьому світі, а в Україні працюють вже багато років", - сказав він.

Член Поважної ради відзнаки "Ордена Святого Пантелеймона" Володимир Огризко підкреслив, що багаторівневий відбір номінантів здійснюють самі медики.

"Ця відзнака об'єднує не лише медичні досягнення, а й громадські, моральні, етичні. Кращої ми не мали, були речі вузькоспеціалізовані, але таке в Україні вперше. Це не державна нагорода, в чому ще більша її цінність. Номінанти проходять багаторівневий відбір , їх відбирають самі медики, тут немає ніяких маніпуляцій, це волевиявлення медичної громадськості ", - сказав він.

За його словами, орден популяризує Україну у світовій медичній громадськості.

"Це по-іншому позиціонує Україну, виключно з позитивного боку. Академік Трунько, наприклад, є лауреатом різних премій в безлічі країн, зокрема, він отримав премію року в Японії за кращі наукові розробки в сфері ендокринології, пов'язаної з наслідками Чорнобильської катастрофи. Це говорить про міжнародний рівень наших розробок ", - сказав він.

Орден в номінації "Кращий лікар" отримав завідувач ортопедо-травматологічним відділенням Дніпропетровської обласної клінічної лікарні ім.Мечникова Іван Жердєв; в номінації "Кращий медичний працівник" - медсестра ТМО "Психіатрія" Валентина Кодола (Київ) і операційна медсестра абдомінальної та невідкладної хірургії і колопроктології ВМКЦ ПР Інна Моргун (Одеса); в номінації "Новатор охорони здоров'я" переміг головний лікар, завідувач відділом кісткової онкології "Інституту патології хребта та суглобів ім. проф.Сітенко АМН України" Олег Воронка (Харків); в номінації "За досягнення в здійсненні міжнародного співробітництва в охорони здоров'я" - директор "Інституту ендокринології та обміну речовин ім.В.П.Коміссаренко НАМН України" Микола Тронько; в номінації "Зразок служіння суспільству" - заввідділенням паліативної-хоспісної допомоги Лебединської центральної районної лікарні Сергій Костюк.

Крім того, в поточному році Поважна рада прийняла рішення створити окрему номінацію виключно для іноземних громадян "За особистий вагомий внесок у розвиток охорони здоров'я України". Переможцями в ній стали громадянин Польщі, професор кафедри фізіології і практикуючий лікар в сфері пульмонології та алергології Вроцлавського медичного університету, організатор пульмонологічної Школи на базі Тернопільського національного медуніверситету Войцех Барг і американський дитячий кардіохірург, засновник і виконавчий директор міжнародної неприбуткової благодійної організації William Novick Global Cardiac Alliance Вільям Новік.

Разом з Орденом переможці отримали сертифікати на 50 тис. грн.

Медаль "Святого Пантелеймона", якою нагороджують молодих медиків, в номінації "За лікарське мистецтво" отримав асистент кафедри загальної хірургії Івано-Франківського НМУ Олексій Гудз; в номінації "За любов і ласку до хворого" - медсестра терапевтичного відділення №2 Обласного територіального медичного протитуберкульозного об'єднання Луцька (Волинська обл.) Оксана Гальчин; в номінації "Наукові розробки в медицині" - доцент кафедри гістології та ембріології Національного медичного університету ім. Богомольця (Київ) Сергій Савосько.

Заохочувальну відзнаку "Хрест Святого Пантелеймона" ввело Міністерство охорони здоров'я в 2009 році. Відмінність була погоджена і благословенна Предстоятелями трьох найбільших християнських церков України. Відновили нагородження в 2017 році. Громадська відзнака за професіоналізм і милосердя "Орден Святого Пантелеймона" присуджується в п'яти номінаціях. У 2018 році Поважна рада ввела для молодих медиків "Медаль Святого Пантелеймона", а вже в 2019 році ввели нову номінацію для іноземців - "За особистий вагомий внесок у розвиток охорони здоров'я України". Урочиста церемонія нагородження щорічно проходить 9 серпня в День Святого великомученика і цілителя Пантелеймона.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА