19:21 15.08.2019

Лікарі та клініки на місцях не готові до впровадження системи трансплантації

3 хв читати
Лікарі та клініки на місцях не готові до впровадження системи трансплантації

Лікарі та клініки, зокрема і районні багатопрофільні, на місцях не готові до впровадження системи трупної трансплантації, вважає голова громадської організації "Національний рух "За трансплантацію" Юрій Андрєєв.

"У багатьох лікарнях, які могли б вилучати органи для трансплантації, відсутнє обладнання для констатації смерті мозку, відсутня координація клінік, які можуть здійснювати пересадку органів. МОЗ нещодавно провів навчання 40 транспланто-координаторів, але вони не можуть працювати, оскільки не створена система", - сказав він на прес-конференції в Києві в четвер.

Андрєєв повідомив, що очолювана ним громадська організація провела опитування близько 200 клінік, в яких, згідно з чинною постановою Кабінету міністрів №695 від 24 квітня 2000 року мають право вилучати органи для проведення трупної трансплантації.

За словами Андрєєва, в значній частині цих клінік відсутнє обладнання для констатації смерті мозку.

"У деяких клініках навіть головні лікарі думають, що констатацію смерті мозку потрібно проводити в морзі і що робити це повинні патологоанатоми. Але навіть там, де таке обладнання є, вилучення органів не проводиться, лікарі не виконують забору органів, зокрема і тому, що немає комунікації цих лікарень з тими клініками, які мають право проводити операції з трансплантації", - сказав він.

Андрєєв вважає, що для запуску трупної трансплантації органів в Україні необхідно розробити держпрограму, в рамках якої закупити за кошти держбюджету обладнання для констатації смерті мозку, а також інше необхідне обладнання.

"Потрібно провести централізовану закупівлю, нехай навіть через ті ж міжнародні організації, щоб клініки для запуску програми трансплантації мали обладнання для констатації смерті мозку, а не закуповували самостійно звичайні медичні меблі", - сказав він.

Андрєєв також висловив надію на швидку презентацію Єдиної державної інформаційної системи трансплантації (ЄДІСТ), про тестовий запуск якої в квітні поточного року повідомив МОЗ.

Як повідомлялося, система ЄДІСТ включає стаціонарну і мобільну версії, налічує вісім реєстрів. Дев'ятий реєстр - донорів стовбурових клітин - буде приєднаний до системи пізніше. ЄДІСТ також охоплює всі ключові логістичні процеси щоденної роботи реєстрів - управління даними донорів та пацієнтів, запитами, записами щодо проведених трансплантацій тощо.

Доступ до програми матимуть транспланто-координатори та сімейні лікарі. Реєстри системи будуть взаємодіяти через алгоритми автоматичного пошуку і відповідності пари "донор-реципієнт". При цьому в систему закладено велику базу різних медичних довідників, що дозволить обрати параметри донора і реципієнта напівавтоматично і, відповідно, мінімізувати кількість помилок в особистих картках донорів.

Електронні форми згоди на донорство містять базову інформацію (ПІБ, стать, паспортні дані, ідентифікаційний код, волевиявлення щодо потенційного донорства і список органів), що дозволить пацієнтам самостійно заповнювати форму в онлайн-режимі. Форми згоди на сімейне або перехресне донорство більш деталізовані. У разі нового рішення щодо потенційного донорства, попередню заяву в системі буде автоматично анульовано.

ЄДІСТ - єдиний інформаційний простір для налагодження нової системи трансплантації. До розробки програмного забезпечення інформаційної системи були залучені міжнародні експерти, зокрема розробники з США.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА