18:44 10.09.2019

Національна стратегія розвитку eHealth необхідна для реалізації "держави у смартфоні"

3 хв читати
Національна стратегія розвитку eHealth необхідна для реалізації "держави у смартфоні"

 Чіткий план реалізації та розвитку електронної охорони здоров'я на найближчі десять років необхідний для того, щоб "держава у смартфоні" почала працювати для кожного українця, вважає голова правління ГО "Платформа здоров'я" Тимофій Бадіков.

На думку експерта, стратегія має з'явитися до кінця року та містити результати аудиту системи охорони здоров'я, ініційованого профільним комітетом Верховної Ради.

"Для того, щоб у eНealth пішли інвестиції, потрібен чіткий довгостроковий план - національна стратегія розвитку електронної системи охорони здоров'я. Дуже важливо, щоб в Україні вже цього року з'явився цей план", - сказав він на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

На думку Бадікова, потрібно також урахувати аудит, який уже почали проводити і який розрахований на найближчі три місяці, а його результати й досвід регіонів, які вже впровадили електронне здоров'я, мають увійти у стратегію. "Важливо розуміти, де регіони мають брати інвестиції на те, щоб з'явився нормальний інтернет. Ми розуміємо, що сьогодні не в усіх селах є інтернет, а для того, щоб "медицина у смартфоні", "держава у смартфоні" почали працювати для кожного, він необхідний. Тому таке завдання теж стоїть", - наголосив експерт.

Бадіков також зазначив, що МОЗ готував концепцію розвитку еНеаlth, однак остаточної версії документа поки що немає.

"Улітку МОЗ презентував версію концепції - це базовий документ, який передує появі стратегії. Після громадського обговорення та після того, як усі організації надали пропозиції, чого там бракує, поки що в нас немає фінального документа. На наш запит, коли буде стратегія, міністерство повідомило, що робота триває", - сказав він.

Крім того, Бадіков наголосив на важливості існування такої стратегії для інвесторів.

"Інвестиції у здоров'я - це найрозумніші інвестиції, які завжди окуповуються. Але жоден інвестор не інвестуватиме в країну, особливо міжнародний інвестор, якщо не буде прозорості чіткої інформації, не буде статистичної інформації, яка доступна не окремим людям, котрі купили цю інформацію десь, а всім інвесторам міжнародним. І ось ця прозорість неможлива без справді дієвої електронної системи охорони здоров'я", - пояснив голова правління ГО "Платформа здоров'я".

За словами Бадікова, eНealth потрібна також для залучення інвестицій у розвиток системи охорони здоров'я країни. "Щоб надійшли інвестиції та почали створюватися страхові компанії, щоб вони почали вкладати в це інвестиції, щоб банки кредитували на хороших умовах обладнання, вкладали кошти в розвиток, давали справді вигідні умови і щоб система охорони здоров'я розвивалася в усій країні - для цього потрібна eНealth", - сказав він.

Бадіков наголосив, що, "ґрунтуючись на досвіді Полтавського регіону, враховуючи національну стратегію, за наступні два-три роки ми справді зробимо все, щоб кожен громадянин у країні відчув переваги цифрової охорони здоров'я".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

Фармроздріб у 2024 р. підхопив минулорічний тренд зростання частки дієтичних добавок і ВТМ аптечних мереж - експерт

Актуальні тенденції попиту на фармринку відображають зміни потреб населення через війну - думка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА