15:30 18.09.2019

Практикуючі медичні НДІ мають пройти процес автономізації - Радуцький

2 хв читати
Практикуючі медичні НДІ мають пройти процес автономізації - Радуцький

Інститути, які здійснюють медичну практику та є клініками, мають пройти процес автономізації, вважає голова комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

"Те, що у нас Національний інститут раку (НІР) та інші інститути не пішли на автономізацію, це... не хочу говорити, що злочин, але як ми можемо зайти у програму медичних гарантій, якщо у нас немає автономізації?" - сказав він на засіданні комітету у вівторок.

Радуцький наголосив, що автономізація - "це вимога закону".

"Чому ми взагалі маємо це обговорювати?" - обурився голова комітету, коментуючи дискусію навколо небажання низки інститутів, котрі здійснюють медичну практику, зокрема тих, що входять до системи Національної академії медичних наук України (НАМНУ), проходити процес переведення в статус неприбуткового підприємства (автономізація), який дозволяв би їм увійти в реформу й отримувати фінансування через НСЗУ за пролікований випадок.

Автономізація медичних закладів передбачена законом "Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення", що поклав початок реформуванню системи охорони здоров'я в Україні. Для роботи в умовах нової моделі фінансування медзаклади мають бути переведені у статус казенних і комунальних некомерційних підприємств.

Як повідомлялося, у квітні 2019 року депутати різних фракцій зареєстрували законопроект, що передбачає невключення в реформування системи охорони здоров'я медзакладів системи НАМНУ і Державного управління справами та збереження за цими медзакладами прямого фінансування з держбюджету. Раніше у квітні МОЗ повідомило про початок консультацій відомчих клінік із питань укладення договорів з НСЗУ у рамках медреформи. У пріоритетному переліку МОЗ із підготовки до роботи в медреформі були, зокрема, заклади, що перебувають у підпорядкуванні МОЗ, лікарня "Охматдит", Національний інститут раку, Інститут дитячої кардіохірургії, Інститут серця, заклади Національної академії медичних наук, заклади "Укрзалізниці", медзаклади силових відомств і ветеранів. Крім того, МОЗ створило робочу групу для підготовки установ системи Державного управління справами.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дніпропетровська область отримала від чеських партнерів мобільне реанімаційне відділення на 13 пацієнтів

МОЗ завершило перевірку ВЛК у Києві

Усі бюро судмедекспертизи до середини 2024 року увійдуть до єдиної національної системи під управлінням МОЗ - Кузін

Через війну в Україні не діагностують до 30% випадків туберкульозу

Українські клініки отримають іще 73 потужні генератори в рамках проєкту МОЗ і СБ

Фонд UNFPA за підтримки Швеції та Норвегії передав Україні ще дві мобільні гінекологічні клініки

Кабмін затвердив стратегію добровільного донорства крові до 2028 року

У Києві почалося створення найсучаснішого Центра протезування для військових - Кличко

Мерія Лондона повідомила про початок благодійної програми з відправки авто в Україну на базі ініціативи Кличка

Волонтери ТЧХУ Житомирщини зустріли 51-й евакуаційний поїзд із Донецької області

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА